Op Wall Street is de toonaangevende Dow Jones-index maandag in de middaghandel naar een nieuw tussentijds record geklommen van 14.105,19 punten. Beleggers denken dat banken en bouwfondsen het ergste achter de rug hebben met betrekking tot de hypotheek- en de daarop volgende kredietcrisis.
Citigroup vervult een hoofdrol door flink hoger te gaan, ondanks een flinke winstwaarschuwing voor het derde kwartaal. De grootste bank van de Verenigde Staten stelde in het vierde kwartaal weer genormaliseerde handelsomstandigheden te verwachten. Het aandeel wint 2,9% en is daarmee de grootste stijger binnen de Dow Jones na McDonald's (+3,1%).

Voor het luiden van de openingsbel zorgde Citigroup nog voor onrust door te melden dat het slachtoffer is geworden van de crisis op de hypotheekmarkt. De bank waarschuwde dat de winst in het derde kwartaal 60% lager zal uitkomen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De winstdaling is hoofdzakelijk het gevolg van verliezen op door hypotheken gedekte obligaties, de problemen op de kredietmarkt en de verslechtering van de situatie van consumentenkredieten.

Huizenbouwers staan in de belangstelling nu Citi Investment Research, onderdeel van Citigroup, haar klanten adviseert de door scherpe koersdalingen geteisterde fondsen aan te kopen. De twee grootste huizenbouwers van de Verenigde Staten, Lennar Corp. en D.R. Horton, gaan respectievelijk 2,9% en 4,4% hoger. Ook Pulte Homes (+8,6%), Centex Corp (+5,9%) en Ryland Group (+5,3%) stijgen.

Rond 20.15 uur noteert de Dow Jones-index 1,4% hoger op 14.093,73 punten. De index wist tot nu toe slechts eenmaal, op 19 juli met 14.000,41 punten, boven de psychologisch belangrijke grens te sluiten. De breed samengestelde S&P 500 gaat dan 1,3% vooruit op 1.546,76 punten, terwijl schermenbeurs Nasdaq 1,45% wint op 2.740,82 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 2/32 hoger op 97-29/32, bij een rendement van 4,45%. De euro staat 0,3% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4235. Op de termijnmarkt in New York daalt de olieprijs met 2,1% naar USD 79,95 per vat.

Ander nieuws is er op het overname- en fusievlak. Zo maakte Navteq (-2,2%) bekend akkoord te zijn met een overname door de Finse producent van mobiele telefoons Nokia. Nokia betaalt USD 78 per aandeel in contanten voor de Amerikaanse producent van digitale kaarten. Daarmee komt de totale overnameprijs uit op zo'n USD 8,1 miljard. Het management van Navteq ondersteunt het bod.

Walgreen (-14,3%) moet de sterkste koersdaling in zijn bestaan incasseren. De grootste keten van apotheken in de Verenigde Staten rapporteerde tegen de verwachting in een winstdaling van 3,8% in zijn fiscale vierde kwartaal. De onderneming zucht onder hogere kosten, en lagere opbrengsten uit de verkoop van generieke medicijnen.

Op macro-economisch vlak bleek de verwerkende industrie afgelopen maand minder is gegroeid dan verwacht. De ISM Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) over september kwam uit op 52,0, waar economen gemiddeld rekenden op 52,6. In augustus kwam de index uit op 52,9.

Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de verwerkende industrie groeit, terwijl een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimping van de industrie in de Verenigde Staten.