De Europese beurzen gingen hoger de dag uit. Het nieuws dat UBS zwaar getroffen is door de kredietcrisis en de winstwaarschuwing van Citigroup kon het sentiment niet deren. Analisten oordelen dat een flink stuk van de onzekerheid op de financiële markten nu eindelijk weggenomen is. Na de hogere start op Wall Street kozen de Europese aandelenmarkten definitief de weg omhoog.
De DJ Stoxx50 sloot 0,7 procent hoger op 3.845,84 punten. De DJ EuroStoxx50 won 0,6 procent tot 4.409,65 punten. De DJ Euronext100 steeg 0,9 procent tot 1.024,38 punten.

Het Zwitserse UBS, de grootste bank in Europa gemeten op basis van de activaportefeuille, heeft in het derde kwartaal zwaar geleden onder de hypotheek- en kredietcrisis. UBS boekte naar eigen zeggen voor 4 miljard Zwitserse frank aan waardeverminderingen waardoor het een verlies voor belastingen van 600 à 800 miljoen Zwitserse frank zal incasseren. UBS steeg desondanks 3 procent tot 64,5 Zwitserse frank.

Het Zwitserse Crédit Suisse steeg 1,8 procent tot 77,20 Zwitserse frank. De bank kondigde pas aan dat ze ondanks een reeks waardeverminderingen winst maakte in het voorbije kwartaal. De Britse bank Northern Rock verloor 26,3 procent tot 132,1 pence. Het bekendste slachtoffer van de kredietcrisis werd onlangs van de ondergang gered dankzij een noodfonds van de Bank of England. Vorige week is de bank overnamegesprekken gestart met een aantal partijen.

Akzo Nobel, de producent van verven en coatings, won 3,8 procent tot 59,99 euro. De kostenbesparingen door de overname van het Britse Imperial Chemical Industries zullen 375 miljoen euro hoger liggen dan geanticipeerd.

Air France-KLM won 6,5 procent tot 27,44 euro. Goldman Sachs heeft het aandeel toegevoegd aan de conviction buy list. Het aandeel is volgens het beurshuis sinds 1 augustus met 31 procent gedaald, ondanks een superieure balanskracht van de luchtvaartmaatschappij.

Nokia zakte 1,8 procent tot 26,17 euro. Nokia voert overnamegesprekken de Amerikaanse producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen Navteq, zo schreef de Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant zijn de gesprekken al enkele weken gaande. De marktwaarde van Navteq bedraagt op basis van de slotkoers van vrijdag zo'n 7,6 miljard dollar.

De Nederlandse producent van draagbare navigatiesystemen TomTom en de Belgisch-Nederlandse leverancier van digitale kaartgegevens Tele Atlas wisten wel te profiteren. TomTom won 4,2 procent tot 56,80 euro. Het aandeel piekte in de middaghandel op 59,24 euro, het hoogste niveau van het jaar tot nu toe. Tele Atlas kreeg er 7,1 procent bij tot 21,80 euro.