Op New York hebben de belangrijkste indices maandag vanaf de openingsbel de weg omhoog gekozen. De toonaangevende Dow Jones brak enkele keren door de 14.000-puntengrens maar heeft moeite de psychologisch belangrijke stap definitief te nemen.
Het sentiment op de handelsvloer wordt gestut door het advies van Citi Investment Research dat zijn klanten adviseert in aandelen van huizenbouwers te stappen. De scherpe koersdalingen van deze fondsen maken ze aantrekkelijk, zo stelt het onderdeel van de Amerikaanse bank Citigroup.

De twee grootste huizenbouwers van de Verenigde Staten, Lennar Corp. en D.R. Horton, profiteren van het advies, en gaan respectievelijk 2,8% en 2,9% hoger. Ook Pulte Homes (+3,8%), Centex Corp (+3,5%) en Ryland Group (+3,8%) stijgen.

Rond 17.00 uur noteert de Dow Jones-index 0,7% hoger op 13.991,95 punten. De breed samengestelde S&P 500 gaat 0,6% vooruit op 1.536,46 punten, evenals schermenbeurs Nasdaq dat op 2.718,75 punten koerst.

De tienjarige Amerikaanse T-bond staat 9/32 hoger op 98-4/32, bij een rendement dat terugzakt tot 4,42%. De euro staat 0,2% lager ten opzichte van de dollar op USD 1,4240. Op de termijnmarkt in New York daalt de olieprijs met 0,65% naar USD 81,13 per vat.

Ander positief nieuws is er op het overname- en fusievlak. Zo maakte Navteq (-1,5%) bekend akkoord te zijn met een overname door de Finse producent van mobiele telefoons Nokia. Nokia betaalt USD 78 per aandeel in contanten voor de Amerikaanse producent van digitale kaarten. Daarmee komt de totale overnameprijs uit op zo'n USD 8,1 miljard. Het management van Navteq ondersteunt het bod.

Toch is er ook sprake van enige voorzichtigheid in de markt. Want na de Zwitserse bank UBS eerder vandaag blijkt ook opnieuw een Amerikaanse bank te zijn geraakt door de crisis op de hypotheekmarkt. Citigroup (+1,5%) waarschuwde voorbeurs dat de winst in het derde kwartaal 60% lager zal uitkomen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De winstdaling is hoofdzakelijk het gevolg van verliezen op door hypotheken gedekte obligaties, de problemen op de kredietmarkt en de verslechtering van de situatie van consumentenkredieten.

Deutsche Bank zet tevens de koers van ConocoPhillips in beweging. De Duitse bank verlaagde het advies voor het olieconcern van hold naar sell. Het aandeel verliest 1%.

Op macro-economisch vlak bleek de verwerkende industrie afgelopen maand minder is gegroeid dan verwacht. De ISM Manufacturing Index van het Institute of Supply Management (ISM) over september kwam uit op 52,0, waar economen gemiddeld rekenden op 52,6. In augustus kwam de index uit op 52,9.

Een cijfer boven de 50 geeft aan dat de verwerkende industrie groeit, terwijl een cijfer onder de 50 duidt op een inkrimping van de industrie in de Verenigde Staten.