De Europese beurzen gaan vanmorgen omlaag. De DJ Stoxx50 noteert omstreeks 10.20 uur 0,3 procent lager op 3.807,96 punten. De DJ EuroStoxx50 verliest 0,5 procent tot 4.360,01 punten.

Het Zwitserse UBS, de grootste bank in Europa gemeten op basis van de activaportefeuille, heeft in het derde kwartaal zwaar geleden onder de hypotheek- en kredietcrisis. UBS boekte naar eigen zeggen voor 4 miljard Zwitserse frank aan waardeverminderingen waardoor het een verlies voor belastingen van 600 a 800 miljoen Zwitserse frank zal incasseren. UBS gaat 1,7 procent lager tot 61,55 Zwitserse frank.

Ook andere financiële aandelen worden meegesleurd. De Zwitserse rivaal Credit Suisse zakt 0,8 procent tot 76,65 Zwitserse frank. Nochtans kondigde de bank aan dat ze ondanks een reeks waardeverminderingen winst maakte in het voorbije kwartaal.

Northern Rock verliest 14 procent tot 154,1 pence. De Britse bank werd onlangs van de ondergang gered dankzij een noodfonds van de Bank of England. Vorige week is de bank overnamegesprekken gestart met een aantal partijen. De vrees bestaat echter dat er weinig interesse is zodat de bank tegen een discount de deur zou kunnen uitgaan. 'Als er maar één kandidaat is, dan kan die gewoon zijn prijs zeggen', klinkt het.

In Nederland valt Hagemeyer opnieuw op met een winst van 3,4 procent. Vorige vrijdag doken geruchten op dat Rexel een overnamebod op het handelshuis aan het voorbereiden is.

Akzo Nobel, de grootste producent van verven en coatings, wint 1,6 procent tot 58,75 euro. De kostenbesparingen als gevolg van de overname van het Britse Imperial Chemical Industries zullen 375 miljoen euro hoger liggen dan geanticipeerd. Die aankondiging kan de Akzo-aandeelhouders ervan overtuigen de overname goed te keuren.

Air France-KLM wint 3,5 procent tot 26,68 euro. Goldman Sachs heeft het aandeel toegevoegd aan de conviction buy list. Het aandeel is volgens het beurshuis sinds 1 augustus met 31 procent gedaald, ondanks een superieure balanskracht van de luchtvaartmaatschappij.

Nokia zakt 1,4 procent tot 26,30 euro. Nokia voert gesprekken met Navteq over een overname van de Amerikaanse producent van digitale kaarten voor navigatiesystemen, meldt the Wall Street Journal. Volgens de zakenkrant zijn de gesprekken al enkele weken gaande. De marktwaarde van Navteq bedraagt op basis van de slotkoers van vrijdag zo'n 7,6 miljard dollar.