Euronext Brussel verliest vanmorgen terrein. De Bel20 gaat omstreeks 9.35 uur 0,9 procent lager tot 4.287,81 punten. De financials staan onder druk. Het Zwitserse UBS kondigde vanochtend aan dat het voor 4 miljard Zwitserse frank waardeverminderingen doorvoert op zijn activa als gevolg van de subprime- en kredietcrisis. Daarmee is UBS tot nu toe de zwaarst getroffen speler uit de financiele sector.

Fortis verliest 1,8 procent tot 20,28 euro. KBC gaat 1,6 procent lager tot 94,91 euro en Dexia 1,3 procent tot 20,97 euro.

Mobistar zakt 3,4 procent tot 59,29 euro. Het beurshuis Lehman verlaagde het advies voor de gsm-operator tot underweight.

Telenet wint 1,3 procent dankzij een positief rapport van JP Morgan. Het beurshuis zette het aandeel op zijn zogenaamde Focus List. Het koersdoel ging met ongeveer een derde omhoog omhoog tot 32,2 euro.

IBt zakt 6 procent tot 4,90. Voor het eerst sinds juli 2005 noteert het aandeel onder 5 euro. Het aandeel verloor sinds 20 september al 40 procent van zijn waarde na een reeks verontrustende persberichten. Het bedrijf kondigde vorige week aan dat het zich volledig terugtrekt uit de VS en zijn Optiseed-project volledig stillegt. Optiseed, een nieuw implantaat voor de behandeling van prostaatkanker, werd jarenlang aangekondigd als een enorme groeimotor voor het bedrijf.

CFE verliest 0,8 procent. Het consortium Dialink gaat de 'Diabolo'-werken uitvoeren. Die moeten de luchthaven van Zaventem voorzien van een noordwaartse spooraansluiting. In het consortium zitten het Belgische CFE, CEI-De Meyer, Wayss & Freytag, Vinci en Smet Tunnelling. Het contract is meer dan 300 miljoen waard. CFE wou enkel kwijt dat daarvan 'een significant bedrag' naar CFE zelf zal vloeien.

De Rouck en Evadix publiceerden vrijdagavond halfjaarcijfers. Beide aandelen noteren op Alternext en werden nog niet verhandeld.

De cartografiespecialist De Rouck leed in de eerste zes maanden van 2007 een nettoverlies van 952.000 euro. Een jaar eerder bedroeg het verlies 46.000 euro. De slechte resultaten zouden de naweeen zijn van de vroegere strategie bij de cartografiespecialist. Een nieuwe koers moet in het tweede halfjaar vruchten beginnen afwerpen.

De Doornikse drukker Evadix heeft in de eerste zes maanden van 2007 een nettoverlies van 947.000 euro geleden. Een jaar eerder werd een bescheiden winst van 84.000 euro gerealiseerd. Het verlies is bijna dubbel zo groot als analiste Geraldine Groetaers van Bank Degroof had voorspeld.