De West-Vlaamse beursgenoteerde diepvriesgroentespecialist Pinguin heeft de overname van aardappelverwerker Lutosa afgerond. Pinguin betaalde 175 miljoen euro.

Om de overname te financieren wordt voor maximaal 66 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgegeven. De familie Van den Broeke, de vroegere Lutosa-aandeelhouder, investeerde 20 miljoen euro en ontving aandelen tegen 17 euro per aandeel. Een kapitaalverhoging, ten bedrage van 46 miljoen euro, is open voor het publiek. In de loop van november hoopt Pinguin ook de rest van de financiering (verkoop van gebouwen, herfinanciering van leningen) rond te hebben

Door de overname verdubbelt Pinguin nagenoeg in omvang en wordt het een van de grootste bedrijven in zijn sector. Rekening houdend met de recente overname van het Britse Padley Vegetables rekent Pinguin op een jaaromzet van 440 miljoen euro, 260 miljoen komende van Pinguin en 180 miljoen van Lutosa. Lutosa haalde tijdens het eerste halfjaar van 2007 een bedrijfskasstroom (ebitda) van 25,6 miljoen euro.

Pinguin wordt voor 51 procent door de Nederlandse Stichting Administratiekantoor (STAK) gecontroleerd. Daarin heeft de familie Deprez (de drijvende kracht achter het groente- en fruitconcern Univeg - De Weide Blik) een belangrijke meerderheid. De familie Dejonghe houdt een minderheid aan. Naast de STAK hebben onder meer ook de financiële vehikels KBC Private Equity, Degroof Corporate Finance en Coopérative Lur Berri een belang in de diepvriesgroentespecialist.

De familie Deprez liet al weten dat ze borg staat voor de kapitaalverhoging en dat ze die desnoods alleen financiert als andere aandeelhouders niet willen volgen.