Op Euronext Brussel is de Bel20 met verlies de dag uitgegaan. De euforie rond de renteverlaging van de Fed verstilde, toen de topman van Deutsche Bank zei dat de bank zich op glad ijs begeven heeft tijdens de 'kredietboom'.
Een nieuw record van de euro tegenover de dollar zette de dollarverdieners in Brussel terug. Fortis koos in de laatste handelsuren voor de weg omhoog, nadat ABN-topman Groenink liet weten dat het bod van het consortium op de Nederlanders superieur was aan dat van Barclays.

De Bel20 eindigde 0,69 procent lager 4.354,65 punten. De aandelenkorf telde bij de slotbel 4 stijgers, tegenover 15 dalers.

Fortis stond de ganse dag in de schijnwerpers: de aandeelhouders van ABN AMRO vergaderden de ganse dag op een BAV over de twee biedingen op de Nederlandse bankengroep. ABN-topman Rijkman Groenink haalde Fortis, dat vrijwel de volledige handelsdag onder druk stond, uit het slop toen hij zei dat het bod van het consortium superieur was aan dat van Barclays. Verder deed het gerucht de ronde dat Fortis de nieuwe aandelen die nodig zijn voor de financiering van het bod op ABN, zou uitgeven aan 15 euro. Tot paniek kwam het niet, hoewel Fortis elke commentaar weigerde. Het aandeel sloot 0,5 procent hoger op 26,63 euro.

Het grootste procentuele verlies was voor Colruyt. De Halse retailer zakte 4,2 procent tot 152,28 euro. Colruyt verwacht in het gebroken boekjaar 2007/2008 een tragere winstgroei door inflatoire druk op bepaalde producten, het slechte weer in de zomer en de hardere concurrentie. Dat zei voorzitter Jef Colruyt woensdag op de algemene vergadering. Bank Degroof verlaagde vanmorgen zijn advies van accumulate naar hold.

Na de mooie rally van woensdag, gingen de financiele aandelen weer lager. De uitspraken van Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, deden de kredietvrees nog maar eens oplaaien. KBC verloor 0,8 procent tot 96,23 euro, Dexia daalde 0,8 procent tot 21,50 euro.

In de Bel20 kwam staalkoordproducent Bekaert, dat een substantieel deel van zijn omzet in dollar boekt, onder druk. Het aandeel werd 2,8 procent teruggezet op 92,29 euro. Nog een dollarverdiener, Umicore, ging 1,1 procent lager tot 161,50 euro.

Belgacom kon niet profiteren van een koersdoelverhoging van Credit Suisse. Dat ligt nu op 34 euro (van 27 euro), het advies ging van underperform naar neutral. Belgacom zakte 2 procent tot 31,23 euro. Mobistar deed het wel goed, met een winst van 0,8 procent tot 58,65 euro was het aandeel de grootste stijger.

Op de brede markt stond OncoMethylome Sciences nog maar eens bovenaan. Het Belgische-Nederlandse biofarmabedrijf kwam dinsdag en woensdag met positief nieuws over onderzoeken van nieuwe diagnosemethoden voor blaas- en dikkedarmkanker. Vanmorgen bleek dat Onco in het eerste halfjaar van 2007 een verlies heeft geleden van 5,1 miljoen euro, tegen een verlies 3,4 miljoen euro een jaar eerder. Voor heel 2007 voorziet OncoMethylome een omzet van 2 tot 3 miljoen euro. ING WB verhoogde zijn koersdoel vanmorgen tot 16,20 euro. Onco won 3,4 procent tot 11,51 euro.

In zijn kwartaalupdate zei GIMV donderdagochtend dat het eerste kwartaal van het boekjaar 2007/2008 veelbelovend van start is gegaan. De verkoop van participaties leverde de investeringsmaatschappij een opbrengst van 169,2 miljoen euro op. Tegelijk nam GIMV enkele nieuwe 'veelbelovende' participaties, voor een totaal bedrag van 67,7 miljoen euro. GIMV beklemtoonde ook dat het, dankzij zijn stevige kaspositie, goed beschermd is tegen de recente kredietcrisis. De investeringsmaatschappij verwacht binnenkort de opstart van de buy out-activiteiten in Frankrijk te kunnen aankondigen. Het aandeel zakte niettemin 0,6 procent tot 49 euro.

Mitiska won 1,8 procent tot 11,50 euro. De CBFA gaat de transacties van dinsdag in het aandeel Mitiska onder de loep nemen. Het aandeel steeg toen 11,2 procent bij een volume dat drie keer hoger lag dan gemiddeld. Woensdag kondigde Mitiska de overname van Bever Zwerfsport aan door zijn 50-procentdochter AS Adventure.

De biergroep Unibra werd 3,7 procent lager gestuurd tot 105 euro. Unibra heeft in de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst van 5,53 miljoen euro geboekt, een daling van 1,4 procent tegenover de 5,61 miljoen van een jaar eerder. De winst per aandeel kwam uit op 6,90 euro, terwijl dat een jaar eerder 7,00 euro was. De groep gaf geen vooruitzichten voor de rest van het boekjaar omwille van de onzekerheid op de financiele markten.