Euronext Brussel staat donderdagmiddag lager, net als de andere aandelenmarkten in Europa. De bezorgdheid over een verdere uitdeining van de Amerikaanse hypotheekcrisis neemt opnieuw toe. In Brussel wordt Colruyt afgestraft voor zijn ontgoochelende jaarprognose.

Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank, liet weten dat de bank zich te ver heeft geriskeerd tijdens de 'kredietboom'. In het Verenigd Koninkrijk dondert Northern Rock weer omlaag nadat de Britse regering duidelijk maakte dat haar borgstelling niet voor nieuwe rekeningen geldt.

De sfeer vandaag staat in schril contrast met de euforie die woensdag op de beursvloer heerste. De Europese beurzen kenden toen hun grootste dagwinst sinds lang. Een deel van de verliezen van vandaag is dan ook toe te schrijven aan winstnemingen. 'Het is vrij normaal dat investeerders nu wat winst nemen na de voorbije sessies. Er staat ons nog een hobbelig parcours te wachten', aldus een Oostenrijkse fondsbeheerder.

De euro bereikte vanmorgen een nieuw hoogtepunt tegenover de Amerikaanse dollar, op 1,4065 dollar. De markt speculeert dat Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, tijdens een hoorzitting voor het Congres zal zeggen dat de crisis op de huizenmarkt de economische groei kan vertragen.

Deutsche Bank noteert logischerwijs bij de verliezers: -2,55 procent tot 91,32 euro. Gedelegeerd bestuurder Josef Ackermann zei tijdens een interview met de Duitse televisie dat zijn bank tijdens de krediethype van de laatste jaren 'overdreven verplichtingen' is aangegaan. Nu gaat Deutsche Bank alle leningen herwaarderen. Ackermann liet ook weten dat de bank waarschijnlijk afziet van haar plannen om 6 procent extra mensen aan te werven.

In een reactie stuurden beleggers ook andere Europese financials lager. Societe Generale wordt 1,2 procent goedkoper tot 119,82 euro. UBS, de grootste bank van Zwitserland, moet 0,9 procent terug tot 63,8 Zwitserse Frank.

Bij Metro, een ander Duits concern, is er wel goed nieuws te rapen. Het supermarktconcern vervangt zijn gedelegeerd bestuurder Hans-Joachim Koerber door Eckhard Gorbes. Het aandeel veert 6,25 procent op tot 67,83 euro.

En er is nog nieuws uit Duitsland. Luchtvaartmaatschappij Air Berlin koopt 75,1 procent van zijn kleinere sectorgenoot Condor Flugdienst. Die maatschappij was in handen van Thomas Cook. Beleggers belonen de overname-inspanningen van Air Berlin: +0,9 procent tot 13,21 euro.

De Noorse beursoperator OMX wint 3,95 procent tot 250 Noorse kroon nu de biedstrijd rond het bedrijf ten einde lijkt. Nasdaq verkrijgt de controle over OMX en laat zijn biedconcurrent Borse Dubai een aandeel nemen in beide beurzen en in LSE Holding.