Voor de eerste maal in drie dagen tijd noteren de Europese beurzen in de voormiddag met rode cijfers. Schuldige is Deutsche Bank. De grootste bank van Duitsland ziet zich verplicht leningen die gefinancierd werden door andere leningen aan te gaan, af te schrijven. Als gevolg daarvan gaan ook de andere financiele aandelen in Europa lager.

De sfeer vandaag staat in schril contrast met de euforie die woensdag op de beursvloer heerste. De Europese beurzen kenden toen hun grootste dagwinst sinds lang. Een deel van de verliezen van vandaag is dan ook toe te schrijven aan winstnemingen. 'Het is vrij normaal dat investeerders nu wat winst nemen na de voorbije sessies. Er staat ons nog een hobbelig parcours te wachten', aldus een Oostenrijkse fondsbeheerder.

Bovendien noteert de euro op zijn hoogste peil ooit tegenover de dollar. De Europese eenheidsmunt was deze ochtend 1,4067 Amerikaanse dollar waard. Door de renteverlaging in de States wordt de dollar veel minder aantrekkelijk als beleggingsmunt, en daardoor zakte de waarde van de Amerikaanse munt fors tegenover de euro. Een dure Europese munt maakt de producten uit de euro-markt relatief duurder en minder concurrentieel.

Rond 11.35 uur noteert de DJ Stoxx50 op 3.802,25 punten, een verlies van 0,8 procent. De EuroStoxx50 gaat aan een zelfde tempo lager: -0,8% tot 4.353,47 punten. De nationale beurzen kleuren eveneens rood.

Deutsche Bank noteert logischerwijs bij de verliezers: -2,55 procent tot 91,32 euro. Gedelegeerd bestuurder Josef Ackermann zei tijdens een interview met de Duitse televisie dat zijn bank tijdens de krediethype van de laatste jaren 'overdreven verplichtingen' is aangegaan. Nu gaat Deutsche Bank alle leningen herwaarderen. Ackermann liet ook weten dat de bank waarschijnlijk afziet van haar plannen om 6 procent extra mensen aan te werven.

In een reactie stuurden beleggers ook andere Europese financials lager. Societe Generale wordt 1,2 procent goedkoper tot 119,82 euro. UBS, de grootste bank van Zwitserland, moet 0,9 procent terug tot 63,8 Zwitserse Frank.

Bij Metro, een ander Duits concern, is er wel goed nieuws te rapen. Het supermarktconcern vervangt zijn gedelegeerd bestuurder Hans-Joachim Koerber door Eckhard Gorbes. Het aandeel veert 6,25 procent op tot 67,83 euro.

En er is nog nieuws uit Duitsland. Luchtvaartmaatschappij Air Berlin koopt 75,1 procent van zijn kleinere sectorgenoot Condor Flugdienst. Die maatschappij was in handen van Thomas Cook. Beleggers belonen de overname-inspanningen van Air Berlin: +0,9 procent tot 13,21 euro.

De Noorse beursoperator OMX wint 3,95 procent tot 250 Noorse kroon nu de biedstrijd rond het bedrijf ten einde lijkt. Nasdaq verkrijgt de controle over OMX en laat zijn biedconcurrent Borse Dubai een aandeel nemen in beide beurzen en in LSE Holding.