Euronext Brussel is donderdag lager van start gegaan. Ook de andere Europese aandelenmarkten noteren duidelijk in de min. Marktpartijen wijten de verliezen aan winstnemingen na de forse klim van woensdag, maar de bezorgdheid over een verdere uitdeining van de Amerikaanse hypotheekcrisis neemt ook opnieuw toe. In Brussel wordt Colruyt afgestraft voor zijn ontgoochelende jaarprognose.

Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank, liet weten dat de bank zich te ver heeft geriskeerd tijdens de 'kredietboom'. In het Verenigd Koninkrijk dondert Northern Rock weer omlaag nadat de Britse regering duidelijk maakte dat haar borgstelling niet voor nieuwe rekeningen geldt.

De euro bereikte vanmorgen een nieuw hoogtepunt tegenover de Amerikaanse dollar, op 1,4065 dollar. De markt speculeert dat Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, tijdens een hoorzitting voor het Congres zal zeggen dat de crisis op de huizenmarkt de economische groei kan vertragen.

Na anderhalf uur noteert de Bel20 1 procent lager op 4.341,59 punten. In de index staan slechts 3 aandelen op winst, de 16 overige verliezen terrein.

Het grootste procentuele verlies is voor Colruyt. De Halse retailer zakt 2,7 procent tot 154,61 euro. Colruyt verwacht in het gebroken boekjaar 2007/2008 een tragere winstgroei door inflatoire druk op bepaalde producten, het slechte weer in de zomer en de hardere concurrentie. Dat zei voorzitter Jef Colruyt woensdag op de algemene vergadering. Bank Degroof verlaagde vanmorgen zijn advies van accumulate naar hold.

De financiele aandelen staan onder druk. KBC verliest 1,3 procent tot 95,70 euro, Dexia daalt 1,1 procent tot 21,45 euro en Fortis moet 1,5 procent lager tot 26,11 euro. Bij ABN AMRO beraadslagen de aandeelhouders vandaag, in het kader van een buitengewone algemene vergadering, over de biedingen van Barclays en het Fortis-consortium.

Op de brede markt staat OncoMethylome Sciences nog maar eens bovenaan. Het Belgische-Nederlandse biofarmabedrijf kwam dinsdag en woensdag met positief nieuws over onderzoeken van nieuwe diagnosemethoden voor blaas- en dikkedarmkanker. Vanmorgen bleek dat Onco in het eerste halfjaar van 2007 een verlies heeft geleden van 5,1 miljoen euro, tegen een verlies 3,4 miljoen euro een jaar eerder. Voor heel 2007 voorziet OncoMethylome een omzet van 2 tot 3 miljoen euro. ING WB verhoogde zijn koersdoel vanmorgen tot 16,20 euro. Onco stijgt 2,8 procent tot 11,44 euro.

In zijn kwartaalupdate zei GIMV vanmorgen dat het eerste kwartaal van het boekjaar 2007/2008 veelbelovend van start is gegaan. De verkoop van participaties leverde de investeringsmaatschappij een opbrengst van 169,2 miljoen euro op. Tegelijk nam GIMV enkele nieuwe 'veelbelovende' participaties, voor een totaal bedrag van 67,7 miljoen euro. GIMV beklemtoonde ook dat het, dankzij zijn stevige kaspositie, goed beschermd is tegen de recente kredietcrisis. De investeringsmaatschappij verwacht binnenkort de opstart van de buy out-activiteiten in Frankrijk te kunnen aankondigen. Het aandeel zakt 0,75 procent tot 48,94 euro.

Mitiska verliest 1,8 procent tot 11,10 euro. De CBFA gaat de transacties van dinsdag in het aandeel Mitiska onder de loep nemen. Het aandeel steeg toen 11,2 procent bij een volume dat drie keer hoger lag dan gemiddeld. Woensdag kondigde Mitiska de overname van Bever Zwerfsport aan door zijn 50-procentdochter AS Adventure.