Wall Street beweegt zich donderdag rond het slot van een dag eerder. Beleggers houden zich gedeisd in aanloop naar een toespraak die centralebankpresident Ben Bernanke vrijdag zal geven. Alleen technologieaandelen zetten winsten neer.


Beleggers zijn bezorgd dat de Federal Reserve de rente volgende maand mogelijk niet verlaagt. Ze hopen dan ook op hints dat het stelsel van centrale banken zijn terughoudendheid laat varen en de onrust op de financiele markten te lijf zal gaan met alsnog een renteverlaging.

De toespraak van Bernanke, tijdens het jaarlijkse symposium van de Fed in Jackson Hole, Wyoming, wordt beschouwd als zijn belangrijkste optreden sinds hij het stokje overnam van voorganger Alan Greenspan.

Omstreeks 19.35 uur noteert de Dow Jones 0,05% lager op 13.283,19 punten, terwijl de breed samengestelde S&P met 0,2% daalt naar 1.461,33 punten. Alleen de technologiezware Nasdaq weet een plus te schrijven, van 0,4% op 2.574,17 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 10/32 hoger op 98-00/32, bij een rendement van 4,43%. De euro verliest 0,2% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3649. De olieprijs stijgt met USD 0,02 naar USD 73,53 per vat.

Voorbeurs werd bekend dat de economische groei in de Verenigde Staten over het tweede kwartaal naar boven toe is aangepast. Volgens een tweede schatting van het Commerce Department is het bruto binnenlands product gestegen met 4,0%, terwijl in een eerdere schatting nog werd uitgegaan van een toename van 3,4%. De economische groei kwam wel iets lager uit dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een groei van 4,1%.

Verder bleek dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker zijn gestegen dan verwacht. Het aantal aanvragen steeg met 9.000 ten opzichte van een week eerder, naar 334.000. Economen hadden gerekend op een toename van 2.000 aanvragen.

Binnen de Dow Jones worden de verliezers aangevoerd door General Motors (-2,0%), Wal-Mart (-1,9%) en Citigroup (-1,4%). Wal-Mart heeft een adviesverlaging gekregen van zakenbank Merrill Lynch.

Elders op Wall Street profiteert Motorola juist van een opwaardering. Het aandeel stijgt met 2,5% nadat Lehman Brothers zijn advies voor de mobieltjesmaker heeft verhoogd van equal weight naar overweight.

Sears Holdings raakt ondertussen 2,6% kwijt op USD 141,81. De Amerikaanse retailer zag zijn winst in het tweede kwartaal met 40% dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook Freddie Mac (-4,7%) kwam met cijfers naarbuiten. In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van de op een na grootste grootste hypotheekverstrekker in de VS met 45% naar USD 764 miljoen ten opzichte van het jaar ervoor. De winst werd voornamelijk gedrukt door een voorziening van USD 320 miljoen vanwege de ontwikkelingen op de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Na het slot van de handel zal ook computermaker Dell zijn boeken nog openen. Het aandeel noteert in aanloop naar de cijferpublicatie 1,8% hoger op USD 28,36.