BRUSSEL 30/08 (TIJD-NIEUWSLIJN) - De bouwgroep CFE heeft over de eerste zes maanden van 2007 een nettowinst behaald van 35 miljoen euro. Dat is ruim het dubbele van de nettowinst over het eerste halfjaar van 2006 (16,4 miljoen euro). De forse stijging is vooral te danken aan baggerdochter DEME en aan de verkoop van enkele vastgoedprojecten. Voor de tweede jaarhelft is CFE voorzichtiger, maar over het hele jaar wordt niettemin een 'gevoelig hoger' resultaat dan over 2006 voorspeld. In het vierde kwartaal moeten de aandeelhouders zich uitspreken over de splitsing van het aandeel in twintig.

De omzet steeg in de eerste zes maanden met 13,2 procent tot 623,4 miljoen euro. De bedrijfskasstroom (ebitda) verbeterde met 47,3 procent tot 85 miljoen euro en de ebitda-marge steeg van 10,5 tot 13,6 procent. De groei van de bedrijfswinst (ebit) was nog sterker: met 80 procent tot 52,2 miljoen euro. CFE schrijft de sterke toename toe aan de verkoop van het kantorenproject aan de Kroonlaan in Brussel (bekend als Jardins de la Couronne) in de eerste jaarhelft en aan een gunstige evolutie van de resultaten in de baggersector. Per aandeel bedraagt de nettowinst 53,45 euro, tegen 28,10 euro een jaar eerder.

De resultaten zijn heel wat beter dan analisten hadden verwacht. Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities rekende op een bedrijfskasstroom van 70 miljoen euro, Jo Demil van Dexia Securities verwachtte een nettowinst van 23,8 miljoen euro.

Het orderboek kende in het eerste halfjaar een significante groei, van 1.425 miljoen euro eind 2006 tot 1.742,4 miljoen euro eind juni. Dit stemt overeen met 15 maanden werk.

In de pool Bouw steeg de omzet in de eerste zes maanden met 12 procent tot 298 miljoen. Het bedrijfsresultaat bleef stabiel op 6 miljoen euro en de nettowinst steeg van 2,5 tot 2,8 miljoen euro. Het orderboek dikte in het eerste halfjaar aan van 573 tot 758,7 miljoen euro. CFE blijft in de running voor grootschalige infrastructuurprojecten als het sluiten van de Antwerpse ring, het Diabolo-spoorproject, de Coentunnel in Nederland en de Liefkenshoekspoortunnel in de Antwerpse haven.

De pool Vastgoedontwikkeling en -beheer draait op volle toeren. Diverse projecten (o.m. in Ukkel, Aarlen, Sterpenich en het Poolse Gdansk) wachten op de vereiste vergunning, andere zijn in aanbouw, terwijl ook gronden voor nieuwe projecten werden aangekocht. De nettowinst klom in het eerste halfjaar van 2,5 tot 9,2 miljoen euro dankzij de verkoop van de kantoren aan de Kroonlaan in Brussel, een bijkomend resultaat op het Luxemburgse Dome-project en een meerwaarde uit de verkoop van een minderheidsbelang in het Mediacite-project in Luik.

De bagger- en milieugroep DEME, waarvan de resultaten pro rata van 50 procent worden geconsolideerd door CFE, realiseerde een 9 procent hogere omzet van 547 miljoen euro (100%) en zag de bedrijfswinst stijgen van 38,1 tot 67,1 miljoen euro. De nettowinst klom van 24,1 tot 40,9 miljoen euro. Het orderboek van DEME groeide van 1.601 miljoen begin dit jaar tot 1.811 miljoen euro op 30 juni.

De pool Multitechieken boekte op een quasi-stabiele omzet van 31 miljoen euro een nettowinst van 0,8 miljoen euro. Het orderboek steeg van 45 miljoen euro eind vorig jaar tot 71 miljoen euro eind juni, dankzij de overname van het Gentse bedrijf VMA.

Voor heel 2007 voorspelt CFE een resultaat dat 'gevoelig hoger' zal zijn dan in 2006, toen de nettowinst uitkwam op 40,7 miljoen euro. Gedelegeerd bestuurder Renaud Bentegeat waarschuwt dat geen verdubbeling van de halfjaarwinst mag worden verwacht. 'Voor vastgoedpromotie zullen wij niet hetzelfde resultaat boeken. Bovendien zou de marge in de pool Bouw negatief beinvloed kunnen worden door de studiekosten voor grote infrastructuurprojecten', merkt hij op. Een becijferde prognose geeft hij niet. 'Tussen 40 en 70 miljoen euro', klinkt het. Vermoedelijk zal het nettoresultaat ergens in het midden van die vork uitkomen.

Zoals aangekondigd op de jaarvergadering van begin mei gaat CFE begin 2008 zijn aandeel splitsen. De raad van bestuur heeft geopteerd voor een splitsing door 20, teneinde uit te komen op een prijs die haalbaar is voor de particuliere belegger. In het vierde kwartaal zal CFE een buitengewone algemene vergadering bijeenroepen om zich over de splitsing uit te spreken.

Koen Lambrecht

koen.lambrecht@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)