Wall Street staat donderdag al sinds opening op verlies. Alleen technologieaandelen weten zich te onttrekken aan het negatieve sentiment. Beleggers zijn bezorgd dat de Federal Reserve de rente volgende maand mogelijk niet verlaagt. Ze kijken vol spanning uit naar een toespraak die centralebankpresident Ben Bernanke vrijdag zal geven.

Omstreeks 16.25 uur noteert de Dow Jones 0,4% lager op 13.232,31 punten, terwijl de breed samengestelde S&P met 0,3% daalt naar 1.458,59 punten. Alleen de technologiezware Nasdaq weet een plusje te schrijven, van 0,3% op 2.571,75 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 6/32 hoger op 97-29/32, bij een rendement van 4,45%. De euro verliest 0,35% ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3627. De olieprijs daalt met 0,5% naar USD 73,18 per vat.

De markt neemt een afwachtende houding aan in aanloop naar een speech van Fed-voorzitter Bernanke. Zijn toespraak, tijdens het jaarlijkse symposium van de Fed in Jackson Hole, Wyoming, wordt beschouwd als zijn belangrijkste optreden sinds hij het stokje overnam van voorganger Alan Greenspan. Beleggers hopen op hints dat de Fed haar terughoudendheid laat varen en de onrust op de financiele markten te lijf zal gaan met een renteverlaging.

Volgens de Wall Street Journal hoeven investeerders er echter niet op te rekenen dat de centrale bank hen te hulp schiet. De krant schrijft vandaag dat Bernanke wil breken met de aanname dat de Fed de rente verlaagt telkens als er opschudding is op de beurzen.

Voorbeurs werd bekend dat de economische groei in de Verenigde Staten over het tweede kwartaal naar boven toe is aangepast. Volgens een tweede schatting van het Commerce Department is het bruto binnenlands product gestegen met 4,0%, terwijl in een eerdere schatting nog werd uitgegaan van een toename van 3,4%. De economische groei kwam wel iets lager uit dan economen hadden verwacht. Zij gingen uit van een groei van 4,1%.

Verder bleek dat de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering sterker zijn gestegen dan verwacht. Het aantal aanvragen steeg met 9.000 ten opzichte van een week eerder, naar 334.000. Economen hadden gerekend op een toename van 2.000 aanvragen.

Binnen de Dow Jones worden de verliezers aangevoerd door Wal-Mart (-1,9%). Het aandeel heeft een adviesverlaging gekregen van zakenbank Merrill Lynch. General Motors en Walt Disney (beide -1,3%) nemen de tweede en derde plek binnen de dalerslijst in.

Sears Holdings raakt 2,7% kwijt op USD 141,65. De Amerikaanse retailer zag zijn winst in het tweede kwartaal met 40% dalen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook hypotheekverstrekker Freddie Mac (-3,5%) kwam met cijfers naarbuiten. De nettowinst in het tweede kwartaal viel terug met 45%, vooral vanwege een hogere voorziening voor kredietverliezen en tegen marktwaarde gewaardeerde verliezen op kredietgerelateerde posten.

Na het slot van de handel zal ook computermaker Dell zijn boeken nog openen. Het aandeel noteert in aanloop naar de cijferpublicatie 2,2% hoger op USD 28,47.