Dexia doet beter dan verwacht in tweede kwartaal
De Belgisch-Franse bank-verzekeraar Dexia heeft in het tweede kwartaal een onderliggende nettowinst, de winst dus zonder eenmalige opbrengsten, geboekt van 661 miljoen euro. Dat is 18,6 procent meer dan vorig jaar en hoger dan analisten hadden verwacht.

Als de eenmalige opbrengsten, zoals de verkoop van verzekeraar Belstar en Dexia Banque Privée France, worden meegerekend, steeg de nettowinst met 34,8 procent tot 787 miljoen euro. Per aandeel kwam de nettowinst 25,8 procent hoger uit op 0,68 euro.

De onderliggende omzet groeide met 9,6 procent tot 1.838 miljoen euro, eveneens licht hoger dan verwacht.

Dexia's eerste métier, financiering van gemeenten en projecten, kende een groei van de onderliggende nettowinst van 15,4 procent tot 350 miljoen euro. De omzet steeg met 11 procent tot 727 miljoen euro.

Financiële dienstverlening aan particulieren, de tweede kernactiviteit die ook het retailbankieren omvat, was goed voor een 17,7 procent hogere onderliggende nettowinst van 197 miljoen euro.

Zoals verwacht laat Dexia ook weten dat het opnieuw start met de inkoop van eigen aandelen. Dat inkoopprogramma werd vorig jaar opgeschort bij de overname van de Turkse DenizBank. Tot de volgende algemene aandeelhoudersvergadering in mei 2008 zal 500 miljoen euro worden aangewend voor de inkoop van eigen aandelen.