Op Euronext Brussel is de Bel20 explosief uit de startblokken geschoten na de resem halfjaarresultaten die beleggers vanmorgen en gisteravond te slikken kregen. Bedrijven die sterke cijfers voorlegden, worden unaniem enthousiast hoger gestuurd. Binnen de Brusselse sterindex is Omega Pharma de absolute hoogvlieger in de voormiddaghandel. Ook InBev en Suez doen het goed. Op de brede markt zijn Hamon en Option de uitschieters.<
br />
Na goed 50 minuten handel noteert de Bel20 1,5 procent hoger op 4.276,46 punten. De index telt 18 stijgers tegen 1 daler. Cofinimmo valt wat uit de toon met een verlies van 0,2 procent tot 123,01 euro, Omega Pharma schiet 6,2 procent hoger tot 63 euro.

De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen en gezondheidsproducten maakte gisteren nabeurs een nettowinst voor het eerste halfjaar bekend van 47 miljoen euro. Dat is 14 procent meer dan een jaar terug. Daarnaast lijkt business-to-businessdochter Arseus met een 16 procent hogere bedrijfswinst klaar voor zijn beursgang de komende maanden. Beurshuis Rabo Securities vindt de cijfers overtuigend en verhoogt zijn advies voor het aandeel tot buy, het koersdoel blijft gehandhaafd op 73 euro. Beurshuis Bank Degroof schort de opvolging van farmabedrijf Omega Pharma voorlopig op. De opschorting is het gevolg van de betrokkenheid van Bank Degroof bij de beursgang van Arseus, die dit jaar moet plaatsvinden.

InBev stijgt 2,7 procent tot 59,78 euro, na beter dan verwachte halfjaarcijfers. De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer heeft in het tweede kwartaal van 2007 uitstekende resultaten neergezet, die over de gehele lijn hoger uitkomen dan analisten hadden verwacht. De nettowinst kwam uit op 477 miljoen euro, een stijging met 21 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2006 (395 miljoen euro). De genormaliseerde ebitda-marge bedroeg 33,1 procent tegen 30,8 procent in het tweede kwartaal van 2006. InBev geeft geen concrete prognose voor 2007, maar zegt nog steeds mogelijkheden te zien voor verdere margeverbetering en waardecreatie.

In de marge van de resultaten maakt InBev ook bekend dat er in het tweede kwartaal voor 191 miljoen euro eigen aandelen zijn ingekocht, in het kader van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 300 miljoen euro, dat in augustus 2007 ten einde liep. Het bedrijf kondigt meteen een nieuw inkoopprogramma aan, opnieuw ter waarde van 300 miljoen euro, dat tot oktober 2008 zal lopen. Analist Wim Hoste van KBC Securities heeft zijn advies voor de bierbrouwer alvast opgetrokken van reduce tot accumulate. Ook het koersdoel wordt verhoogd, van 57 tot 62 euro. Hoste gelooft dat InBev zijn margeverbetering, die al verschillende kwartalen op rij werd neergezet, ook in de toekomst kan aanhouden.

Ook Suez kwam met stevige cijfers aanzetten, al lag het nettowinstcijfer gevoelig lager dan vorig jaar. Dat is te wijten aan de participaties die Suez in het eerste halfjaar van 2006 van de hand deed en de resultaten toen positief beïnvloedden. De nettowinst voor het voorbije halfjaar kwam uit op 1,9 miljard euro, 14 procent minder dan over dezelfde periode een jaar terug, maar licht boven de analistenconsensus. Op vergelijkbare basis steeg de nettowinst trouwens 11,8 procent. Op 31 juli maakte Suez al omzetcijfers bekend voor de eerste zes maanden van het huidige boekjaar. Die kwamen uit op 23,73 miljard euro of een stijging van 6,2 procent. Het aandeel wordt beloond met een plus van 1,4 procent tot 39,47 euro.

Dexia klimt 1,8 procent tot 19,90 euro. Ook de andere financials gaan hoger; KBC wint 1,4 procent tot 92,76 euro, terwijl Fortis het houdt op een plus van 0,8 procent tot 26,80 euro. Dexia bevestigt het bericht in De Tijd dat een aantal aandeelhouders (Arcofin, Gemeentelijke Holding, CDC, Ethias en CNP Assurances) een overeenkomst hebben gesloten in het kader van de nieuwe overnamewetgeving die op 1 september in werking treedt. De bovenvermelde groep aandeelhouders heeft samen een belang van meer dan 30 procent in Dexia, en zou volgens die nieuwe wetgeving verplicht worden om een overnamebod te lanceren. Zij maken nu gebruik van de vrijstelling die de wet voorziet voor situaties die voor de wet al bestonden. Dexia beklemtoont dat het bedrijf 'zijn volledige autonomie om de strategie en het algemene beleid van de Dexia-groep te bepalen' behoudt.

Solvay doet er 1,5 procent bij tot 106,75 euro. De chemie- en farmagroep investeert 10 miljoen dollar in de kapitaalverhoging van Plextronics, een Amerikaanse specialist in de ontwikkeling en commercialisering van technologieen op basis van polymeren voor gedrukte elektronica zoals display-apparatuur, zonnecellen en 'slimme' RFID-etikketen.

Delhaize gaat gezwind hoger met een winst van 2,6 procent tot 70,79 euro, na sterke resultaten van sectorgenoten Carrefour en Ahold.

Op de brede markt valt er zo mogelijk nog meer bedrijfsnieuws te rapen. Hamon, Tigenix, Metris en Roularta kwamen vanmorgen met halfjaarcijfers.

Hamon is de absolute hoogvlieger met een winst van 7 procent tot 43,88 euro. Door de kredietcrisis was het aandeel wat van zijn waarde verloren, maar na de robuuste halfjaarcijfers van vanmorgen zet Hamon nu de remonte in. De producent van industriele koel- en gaszuiveringssystemen heeft over het eerste halfjaar van 2007 een 73 procent hogere nettowinst geboekt van 10 miljoen euro. Per aandeel bedroeg de winst 1,39 euro. De omzet steeg met meer dan een derde tot 231 miljoen euro. Het nettowinstcijfers van 10 miljoen euro is hoger dan verwacht.

Het Waals-Brabantse bedrijf maakt in zijn persbericht ook bekend midden augustus een joint-venture te hebben opgestart in Saoudie-Arabie met 2 lokale partijen. De joint venture moet instaan voor de productie van luchtkoelsystemen. Hamon neemt 40 procent van het kapitaal voor zijn rekening.

Option springt er nog eens uit met een winst van 6,6 procent tot 9,76 euro. De Leuvense specialist in draadloze communicatie gaat GTM378 HSDPA-technologie leveren voor Sony's laptops VAIO SZ en VAIO TZ.

De West-Vlaamse mediagroep Roularta stijgt 3,4 procent tot 64,10 euro. Roularta boekte over het voorbije halfjaar een omzet van 390,4 miljoen euro, liefst 39,8 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Het sterke groeicijfer komt wel nipt onder de analistenconsensus van 391,7 miljoen uit. Ook de nettowinst van van 16,1 miljoen euro (+16,5%) scoort licht onder de analistenverwachtingen.

Metris wist zijn nettoverlies van 0,1 miljoen euro om te buigen in een nettowinst van 1,7 miljoen euro in het eerste halfjaar. De omzet kwam op 33,6 miljoen euro te liggen, meer dan analisten verwacht hadden. Het grootste deel van de hoger dan verwachte omzetgroei, zo'n 32 procent, was organisch. De rest was groei via overnames die voortvloeide uit de overname van het Italiaanse Coord3 in mei. Het aandeel gaat 0,7 procent hoger tot 15,10 euro.

Het Leuvense biotechnologiebedrijf TiGenix heeft over het eerste halfjaar een nettoverlies geboekt van 5,5 miljoen euro. Dat is in lijn met de eigen verwachtingen en de analistenverwachtingen. Ook de netto kaspositie van 45,2 miljoen euro is in lijn met de verwachtingen. Het aandeel staat onveranderd op 5,33 euro.

Vastgoedontwikkelaar Banimmo wint 1,6 procent tot 19,10 euro, nadat Dexia de opvolging van het aandeel startte met een buy-advies en een koersdoel van 23 euro.