De producent van industriële koel- en gaszuiveringssystemen Hamon heeft over het eerste halfjaar van 2007 een 73 procent hogere nettowinst geboekt van 10 miljoen euro. Per aandeel bedroeg de winst 1,39 euro. De omzet steeg met meer dan een derde tot 231 miljoen euro.
Dat meldt Hamon donderdag voorbeurs in een persbericht.

Het nettowinstcijfers van 10 miljoen euro is hoger dan verwacht. Analisten gecontacteerd door Tijd-Nieuwslijn voorspelden een gemiddelde nettowinst voor Hamon van 8,4 miljoen euro. Per aandeel gaat het winstcijfer 41 procent hoger, als gevolg van de kapitaalverhoging vorig jaar.

Reeds begin 2007 was duidelijk dat het eerste halfjaar mooie cijfers zou opleveren. Het orderboek was goed gevuld eind december 2006 en de eerste maanden van het jaar kwamen daar nog een pak nieuwe bestellingen bij. Hamon heeft belangrijke klanten in de olie- en gassector, een conjunctuurgevoelige sector. Hamon profiteert van de economische groei over het eerste halfjaar van 2007, vooral de energiesector was in goede doen. Olie- en gasconcerns investeren nog steeds zwaar in nieuwe, schonere installatieS.

De bedrijfswinst of ebit steeg sneller dan de omzet, + 70 procent tot 24,4 miljoen euro. Daardoor stijgt de bedrijfsmarge van 8,6 naar 10,6 procent, volgens Hamon te danken 'aan een strikte kostencontrole'.

Op de divisie Koelsystemen na, steeg de omzet van elke afdeling van Hamon. Volgens het bedrijf is er bij Koelsystemen voor gekozen kleinere maar winstgevendere projecten te ondernemen. De Amerikaanse tak Air Pollution Control zette de sterkste prestatie neer en verdubbelde in omzet. Bij de Europese tak steeg het orderboek met 156 procent. De petrochemie-, energie- en metaalsector hebben een sterke vraag naar deze producten.

Het Waals-Brabantse bedrijf maakt in zijn persbericht bekend midden augustus een joint-venture te hebben opgestart in Saoudie-Arabie met 2 lokale partijen. De joint venture moet instaan voor de productie van luchtkoelsystemen. Hamon neemt 40 procent van het kapitaal voor zijn rekening.

Met een orderboek van 336,2 miljoen euro eind juni kijkt Hamon vol vertrouwen naar het tweede halfjaar. Dankzij de blijvende goede vraag van zijn belangrijke sectoren ziet het bedrijf in het tweede semester een resultaat in dezelfde grootte-orde als dat over het eerste halfjaar.

Hamon was vorig jaar het best presterende aandeel op Euronext Brussel. En over de eerste acht maanden van 2007 steeg het aandeel nog eens 50 procent.