De nieuwe overnamewet wordt op zaterdag 1 september van kracht. Volgens die wet is een overnamebod verplicht zodra een aandeelhouder alleen - of meerdere aandeelhouders in overleg - meer dan 30 procent van een beursgenoteerd bedrijf verwerft.
Om die verplichting te vermijden, deden aandeelhouders van bedrijven als Sipef, Solvay, KBC, Immobel, Telenet, Omega Pharma en Auximines het nodige om voor 1 september boven die drempel van 30 procent uit te komen. Als aandeelhouders kunnen bewijzen dat ze al voor de deadline meer dan 30 procent controleerden, vallen ze niet onder de nieuwe wet. Dan mogen ze dus ook na 1 september aandelen bijkopen zonder verplicht te worden een bod uit te brengen.

De bal ligt nu in het kamp van Dexia. Arcofin, de Gemeentelijke Holding, Ethias, de Franse Caisse des Dépôts (CDC) en haar verzekeringsdochter CNP Assurances werkten de laatste weken de details van de overeenkomst uit. De CBFA verwees voor commentaar naar het bedrijf.

Dexia bevestigt het bericht en beklemtoont dat het bedrijf 'zijn volledige autonomie om de strategie en het algemene beleid van de Dexia-groep te bepalen' behoudt.

'Dankzij de overeenkomst kunnen de aandeelhouders van de bankgroep in de toekomst nog overleg plegen zonder verplicht te worden een overnamebod te lanceren', stelt een bron. Waarnemers onderstrepen evenwel dat dit geen pact is: elke aandeelhouder behoudt de vrijheid om vrij te beslissen over zijn aandelenparticipatie in de bankgroep. 'De overeenkomst bevestigt en formaliseert de bestaande situatie bij Dexia. De groep is noch minder, noch meer kwetsbaar voor een overnamebod dan voordien', zegt een kenner van het dossier. Dexia is geregeld het voorwerp van overnamespeculaties, maar die zijn nooit uitgekomen.

Na de mislukte fusie tussen Dexia en zijn Italiaanse sectorgenoot Sanpaolo IMI was er even sprake van een pact tussen de Belgische aandeelhouders van Dexia, die zich formeel hadden verzet tegen de samensmelting met de Italiaanse groep. Maar van die plannen is uiteindelijk niets in huis gekomen.

Dexia stelt vandaag zijn halfjaarresultaten voor. Het aandeel klom gisteren met 0,2 procent tot 19,56 euro.