De Europese aandelenmarkten kiezen in het begin van de week opnieuw voor de weg omhoog. Het is de zevende dag op rij dat de beurzen in de plus staan, nu de vrees dat de kredietcrisis de Amerikaanse economische groei gaat aantasten, wat wegebt. Eerder was Tokio ook al nipt hoger gesloten.

'Zolang de subprimecrisis niet verder uitdijt, blijft dit een koopmoment', zegt een waarnemer. 'Goede vooruitzichten voor de wereldeconomie en dito bedrijfswinsten moeten de markten ondersteunen.'

Beleggers kijken vandaag uit naar een toespraak van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, die vanmiddag op het programma staat.

Rond 12u staat de DJ Stoxx50 0,2 procent hoger op 3724,36 punten. De DJ EuroStoxx50 wint 0,4 procent tot 4254,73 punten en de Euronext100-index doet er 0,7 procent bij tot 994,88 punten. Alle nationale markten staan in de zwarte cijfers. Londen wint 0,4 procent, Parijs 0,7 procent. Frankfurt en Amsterdam gaan respectievelijk 0,2 en 0,5 procent vooruit.

Autobouwer DaimlerChrysler doet er rond de middag 0,9 procent bij tot 63,92 euro.

Bij onze noorderburen gaat elektronicaconcern Philips 0,6 procent hoger tot 28,89 euro.

Bij de financials dikt BNP Paribas 1,7 procent aan tot 79,05 euro. De Franse bank heeft eind vorige week de drie investeringsfondsen heropend die ze eerder door kredietzorgen had bevroren.

ThyssenKrupp, wint 0,3 procent tot 42,73 euro. De grootste Duitse staalproducent profiteert van een bod van sectorgenoot U.S. Steel op het Canadese Stelco. 'Consolidatie is een goede zaak voor de sector', aldus een analist.

Elders verliest Unibail-Rodamco 1,1 procent tot 185,36 euro. Het grootste Europese vastgoedfonds zag zijn winst in het eerste halfjaar met 11 procent toenemen tot 1,1 miljard euro als gevolg van hogere vastgoedprijzen.

ABB, de grootste bouwer van elektrische netwerken ter wereld, gaat 0,9 procent hoger tot 28,55 Zwitserse frank. De onderneming zei dat het zijn eenheid Lummus Global aan Chicago Bridge & Iron Co. gaat verkopen voor een ondernemingswaarde van 950 miljoen dollar.

Boliden profiteert van de stijgende koperprijzen. 's Werelds derde koperverwerker wint 1,1 procent tot 144,00 kronen.

Alstom staat op 131,65 euro, een winst van 1,9 procent. De Franse groep heeft een contract in de wacht gesleept ter waarde van 1,85 miljard euro voor de bouw van negen gasturbines voor energiecentrales in het Verenigd Koninkrijk en het Midden-Oosten.

Bayer verliest 0,2 procent tot 56,81 euro. Volgens een studie van de Duitse chemiegroep en Onyx Pharmaceuticals verhoogt Nexavar, hun middel tegen leverkanker, de overlevingskansen van leverpatiënten.

Eni verliest 1 procent tot 24,61 euro. Het Italiaanse oliebedrijf moet van Kazachstan zijn activiteiten op het Kashagan-olieveld met drie maanden staken ten gevolge van milieuovertredingen.

Iberia tot slot, verliest 1,8 procent tot 3,24 euro. British Airways en de Amerikaanse investeringsmaatschappij TPG overwegen een gezamenlijk bod op de grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig