BRUSSEL 23/08 (TIJD-NIEUWSLIJN) - De Belgische aardgasdistributeur Distrigas heeft in de eerste zes maanden van het jaar een nettowinst geboekt van 146,7 miljoen euro, 19,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee overtreft de door het Franse Suez gecontroleerde groep de verwachtingen van analisten, die een winstdaling van 38 procent in het vooruitzicht hadden gesteld.

Dat Distrigas zijn halfjaarwinst met een vijfde zag krimpen ligt vooral aan de warme winter en zachte lente. Daarnaast verkocht Distrigas ook minder gas aan elektrictiteitscentrales. Als gevolg daarvan viel de aardgasgasverkoop met 21,3 procent terug tot 91,8 terawattuur. De daling deed zich vooral voor in België, waar de verkoop met 22,8 procent achteruitging tot 72,2 terawatuur. Distrigas levert in België gas aan zogenaamde voortverkopers die vooral particulieren en KMO's als klanten hebben. Omdat die gas vooral voor verwarming gebruiken, had de warme winter dan ook de grootste impact op het verkoopsresultaat. De verkoop buiten België, waar Distrigas vooral levert aan industriële klanten, en de arbitrageactiviteiten, daalden met 15,2 procent tot 19,6 terawatuur.

Ondanks de lagere verkoopcijfers steeg de courante bedrijfswinst (ebit) met 3,9 procent tot 193,17 miljoen euro. Dat resultaat is vooral te danken aan enkele eenmalige elementen, waarvan de terugname van voorzieningen het belangrijkste is. Als eenmalige opbrengsten niet worden meegerekend daalde de bedrijfswinst met 23,3 procent tot 194,68 miljoen euro. De omzet slinkte met 18 procent tot 2,14 miljard euro als gevolg van de dalende verkoop. Terwijl de omzet in België fors terugviel, was er wel een lichte stijging in het buitenland.

Vooruitzichten geven voor de rest van het jaar is 'zeer moeiljk', zegt Distrigas. Het bedrijf is immers afhankelijk van tal van externe factoren, zoals het weer, de schommelingen van de grondstofprijzen, de concurrentie of de verdere ontwikkelingen van de regelgeving.

Pieter Suy

pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)