De Europese beurzen zijn na de bescheiden herstelsessie van maandag, nagenoeg vlak gesloten. De nervositeit rond de crisis op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken en het ontbreken van richtinggevend bedrijfsnieuws zorgde voor een erg nerveuze handelssesie. De financials kwamen opnieuw onder druk te staan, na een nieuw hypotheekincident gisteren op Wall Street en onrustwekkende uitspraken van de topman van het Duitse WestLB over de Duitse banksector. Een erg volatiele openingssessie op Wall Street kon evenmin de beleggersonrust sussen.

Gisteren viel in de VS een nieuw lijk uit de kast, toen bleek dat hypotheekverstrekker Thornburg Mortgage voor het derde kwartaal een boekverlies van 930 miljoen dollar op zijn hypotheekportefeuille neemt.

Vanmorgen raakte bekend dat de Duitse ZEW-indicator in augustus voor de derde maand op rij ruimschoots onder de verwachtingen is gebleven. De indicator, die de economische verwachtingen van investeerders en analisten meet, wordt scherp gevolgd door marktenpartijen omdat hij aanzien wordt als voorbode van de Ifo-index. Die indicator peilt naar het Duitse ondernemersvertrouwen.

De DJ Stoxx50 en de EuroStoxx50 sloten respectievelijk op 3.659,66 en 4.175,07 punten (+0,04%). Euronext100 hield het op een bescheiden winst (+0,2% op 962,92 punten). De belangrijke nationale beurzen twijfelden lange tijd tussen winst of verlies. Parijs (+0,4%), Frankfurt (+0,2%) en Amsterdam (+0,2%) sloten met bescheiden winsten. Londen eindigde wel in het rood (-0,2%).

UBS (-1% tot 62,6 Zwitserse frank), Deutsche Bank (-0,8% tot 92,71 euro) en Credit Suisse (-1,2% tot 78,4 Zwitserse frank) zijn de financiele instellingen die het het zwaarst te verduren kregen. Ook Barclays, dat nog steeds in de running is om ABN AMRO over te nemen, verloor (-1% tot 628 pence).

De topman van het Duitse WestLB waarschuwt voor een crisis in de Duitse bankensector. Niet-Duitse financiele instellingen zouden minder geneigd zijn om krediet te verstrekken aan hun Duitse sectorgenoten. Twee Duitse banken, IKB en SachsenLB, kwamen recent negatief in de belangstelling te staan door beleggingen in Amerikaanse 'subprime'-hypotheken.

In Parijs was kleinhandelaar Carrefour (+1,7% tot 48,79 euro) een opgemerkte stijger. Europa's grootste retailer verkoopt zijn belang in de Zwitserse joint venture Distributis, omdat het zich meer wil toeleggen op landen waar de groei sterker is en het marktaandeel groter. Carrefour ontvangt 470 miljoen Zwitserse frank voor het belang. Coop, de tweede kleinhandelaar van Zwitserland, neemt het belang over.

De staalsector profiteerde van een adviesverhoging tot overweight van beurshuis Credit Suisse. Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, profiteerde en ging in Amsterdam 2,6 procent hoger tot 42,35 euro. De Zweedse staalproducent SSAB won 3,7 procent tot 210 Zweedse kroon. Volgens Credit Suisse is Arcelor Mittal 'topklasse' en biedt SSAB goede waarde voor zijn prijs.

In Frankfurt werd chemiereus Bayer opnieuw hoger gestuurd op overnamespeculatie. Het aandeel won 3,8 procent tot 56,77 euro, nadat de geruchten over een overname door het Zwitserse farmahuis Novartis opnieuw opflakkerden. Bayer en Novartis zegden niet te willen reageren op speculatieve geruchten.