Euronext Brussel is dinsdag onveranderd geëndigd nadat de zorgen over de crisis op de markt voor Amerikaanse rommelhypotheken opnieuw de kop hadden opgestoken. Dankzij de betere prestatie van onder meer Umicore en Belgacom wist de Bel20 wel het hoofd boven water te houden.

De Brusselse beurskorf sloot uiteindelijk stabiel op 4.116,98 punten. De index telde 8 stijgers en 11 dalers.

De financiële waarden stonden eens te meer onder druk nadat Axel Miller, de gedelegeerd bestuurder van Dexia, in een radio-interview had gezegd dat beleggers nog enkele maanden vol onzekerheid mogen verwachten als gevolg van de crisis op de Amerikaanse kredietmarkt. Maandag had het Amerikaanse Capital One nog bekendgemaakt dat het zijn hypotheekdivisie Greenpoint opdoekt als gevolg van de kredietheisa.

'Het is onvoldoende geweten wie, en in welke mate, is blootgesteld aan die problemen,' vertelde Miller aan de Franse zakenradio BFM. Millers woorden gaven beleggers niet bepaald meer vertrouwen: Dexia sloot 1,6 procent lager op 19,59 euro. De andere grote bankwaarden leden mindere verliezen: KBC ging met 0,2 procent achteruit tot 89,71 euro en Fortis daalde met 0,5 procent tot 26,68 euro.

Sterkste stijger binnen de Bel20 was Umicore, dat maandag al mooi hoger was gegaan. Het aandeel maakte nu een sprong van 3,2 procent tot 151,40 nadat analist Bernard Hanssens van Bank Degroof zijn advies en koersdoel voor de materiaaltechnologiegroep had verhoogd. Umicore publiceert donderdagochtend zijn cijfers over het eerste halfjaar en de verwachtingen liggen hoog. Hanssens acht zelfs een verhoging van de jaarverwachtingen van de recurrente bedrijfswinst niet onmogelijk. Bovendien vindt hij de recente koerszwakte overdreven.

InBev kon maar met mate profiteren van een positief rapport van beurshuis ING Wholesale Banking. 'Na de recente zwakke prestatie - de voorbije drie maanden 10 procent slechter dan de sectorgenoten - geloven we dat de komende zes maanden het negatieve sentiment positiever kan worden', klink het bij ING WB. Het aandeel steeg met 0,48 procent tot 54,47 euro.

Suez won 0,4 procent op 37,81 euro. De energie- en nutsgroep staat samen met het Amerikaanse AES op de shortlist voor de constructie van vier energiecentrales in Zuid-Afrika, met een totale waarde van ongeveer 407 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie voor Mineralen en Energie dinsdag aan het persagentschap Bloomberg.

Solvay sloot 0,6 procent hoger op 104,60 euro. De Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA heeft de biofarmagroep nochtans gevraagd meer gegevens over het pancreasmiddel Creon in het kader van een goedkeuringsprocedure. Solvay benadrukt dat ze ervan overtuigd blijft dat de goedkeuring er komt, zeker omdat de FDA maandag schriftelijk heeft bevestigd dat Creon daarvoor in aanmerking komt. Creon is een belangrijk product in de portefeuille van Solvay dat wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen aan de pancreas (alvleesklier). Het beurshuis Bank Degroof heeft zijn fair value voor Solvay verlaagd van 116 tot 110 euro.

Op de brede markt sprong Innogenetics in het oog met een winst van 3,1 procent tot 8,30 euro. Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics gaat zijn therapeutische divisie onderbrengen in een aparte dochtervennootschap. De divisie heeft als belangrijkste onderdeel een experimenteel therapeutisch vaccin voor de behandeling van hepatitis C. De afsplitsing moet het makkelijker maken om de waarde te bepalen van de therapeutica en de hoofdactiviteit, de verkoop van diagnostica. De verzelfstandiging wordt gezien als een voorbode van een volledige afsplitsing, een fusie of verkoop van de therapeuticatak. Innogenetics heeft over het tweede kwartaal een omzet geboekt van 14,2 miljoen euro, minder dan analist Christophe Van Vaeck van KBC verwacht had. Het netto- en bedrijfsverlies was wel aanzienlijk kleiner dan Van Vaeck verwacht had. Innogenetics boekte een bedrijfsverlies van 3,16 miljoen euro, terwijl het nettoverlies op 3,78 miljoen euro afklokte.

IRIS steeg met 2,9 procent tot 49,40 euro. De specialist in elektronisch documentbeheer maakte nabeurs bekend dat het in de eerste zes maanden van het jaar een 35 procent hogere omzet heeft behaald van 39 miljoen euro. De groep herhaalde ook haar doelstellingen voor 2007.

Picanol bleef onveranderd op 14,01 euro. Analiste Nathalie Sierens van KBC Securities verhoogt het advies voor de producent van weefgetouwen van reduce naar accumulate. Ze handhaaft haar koersdoel van 15 euro. Sierens meent dat het neerwaartse risico van het aandeel Picanol is afgenomen door de appreciatie van de yen in de afgelopen weken, vandaar de adviesverhoging.

De elektronicagroep EPIQ verhoogt zijn omzetverwachting voor het hele boekjaar tot 200 miljoen euro, wat een groei van 36 procent betekent tegenover het vorig boekjaar. Over het eerste halfjaar steeg de omzet met 39,3 procent tot 97,5 miljoen euro. De bedrijfswinst steeg met 36,4 procent tot 4,5 miljoen euro. De nettowinst dikte 85,7 procent aan tot 2,6 miljoen euro. De winst per aandeel steeg van 0,06 tot 0,11 euro. Op de fixingmarkt maakte het aandeel een sprong van 9,4 procent op 3,03 euro.