BRUSSEL 21/08 (TIJD-NIEUWSLIJN) - Texaf, een holding die investeert in de Democratische Republiek Congo, heeft beslist een einde te maken aan de activiteit van de textielfabriek Congotex. Congotex was een joint venture tussen Texaf (met een belang van 43,75 procent) en de Chinese groep CHA.

Congotex, voor de oprichting van de joint venture actief onder de naam Texaf Utexafrica, was al jaren zwaar verlieslatend door de stopzetting van de lokale katoenproductie bij gebrek aan transportmiddelen, concurrentie van frauduleus ingevoerde Chinese producten, plunderingen tijdens de oorlog en een gebrek aan koopkracht. Door de sluiting van de fabriek verliezen 1.000 mensen hun baan.

Immotex, de joint venture waar Texaf en CHA hun vastgoedactiva in onderbrachten, zal een bedrag van 1 miljoen dollar ter beschikking van de vereffenaar stellen om de lonen en vergoedingen van het personeel te verzekeren. Immotex, waar Texaf een meerderheidsbelang in neemt, zou dat bedrag vrij snel moeten kunnen terugwinnen uit de verhuur van de vrijgekomen gebouwen.

Eind 2006 werd de waarde van de participatie in Congotex verminderd tot nul. De weerslag van de sluiting op de rekeningen van de groep Texaf zal enkel afkomstig zijn van Immotex, dat voortaan volledig zal worden opgenomen: enerzijds door de waarschijnlijke tenlasteneming van de lening aan Congotex (de negatieve weerslag wordt geraamd op 375.000 euro vóór belastingen als aandeel van de groep) en anderzijds door de boeking van opbrengsten van nieuwe verhuurcontracten.

Kim Evenepoel

kim.evenepoel@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)