Wall Street schrijft dinsdagochtend rode cijfers op de koersenborden. Na een nerveuze en weifelende start, waarin beleggers de woorden van de Amerikaanse minister van Financien Henry Paulson moesten verwerken, werd de weg omlaag gekozen.

Paulson stelde in een interview met CNBC te verwachten dat de liquiditeit op de wereldwijde kredietmarkten 'op termijn' zal herstellen. 'De liquiditeit op de kredietmarkten zal weer naar een normaal niveau terugkeren, maar dat kost tijd', zo geeft Paulson aan. Ook verwacht hij dat de zorgen rond de risicovolle hypotheken naar de achtergrond zullen verdwijnen.

Op dit moment is de minister in gesprek met Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, en senator Christopher Dodd. Er wordt onder meer gesproken over de toestand van de kredietmarkten. Investeerders speculeren dat de Amerikaanse centrale bank de rente op korte termijn zal verlagen.

Hypotheek- en kredietzorgen staken vandaag opnieuw de kop op, na nieuws van Capital One Financial.

De bank (+2,1%) gaf maandag nabeurs aan dat het zijn Greenpoint-hypotheekonderdeel gaat sluiten, en is daarmee het volgende slachtoffer in de hypotheekcrisis. In totaal sluit Capital One 31 Greenpoint-locaties en worden er 1.900 banen direct overbodig.

Verder maakte Accredited Home Lenders bekend een overeenkomst heeft bereikt met een onbekende partij over de verkoop van in totaal USD 1 miljard aan risicovolle hypotheken. Het aandeel wint 5,3%.

Rond 16.20 uur noteert de Dow Jones-index 0,3% lager op 13.081,44 punten. De brede S&P 500 zakt 0,2% tot 1.442,92 punten en technologiebeurs Nasdaq noteert 0,15% in de min op 2.504,81 punten.

De tienjarige Amerikaanse T-bond noteert 11/32 hoger op 97-18/32, bij een rendement dat terugzakt tot 4,50%. De euro noteert 0,05% hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,3482. De olieprijs zakt 0,7% tot USD 70,26 per vat.

De Dow telt negen winnaars tegenover 21 verliezers. Home Depot staat bovenaan met een winst van 0,8%, Alcoa staat daar onder met een winst van 0,9%. Intel en JP Morgan Chase staan onderaan en verliezen respectievelijk 1,4% en 0,2%.

Opvallende dalers zijn de bouwbedrijven. Banc of America Securities verlaagde de adviezen en koersdoelen voor ondernemingen als Toll Brothers (-5,5%), Hovnanian Enterprises (-3,6%) en Standard Pacific (-8,4%), en stelt dat opdrachten voor de bedrijven zijn gestaakt of niet meer worden aangenomen vanwege het feit dat klanten niet aan de financiele voorwaarden kunnen voldoen.

Op het vlak van bedrijfsnieuws maakte Staples, 's werelds grootste verkoper van kantoorartikelen, bekend in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst te hebben geboekt van USD 178,8 miljoen. Dit betekent een winststijging van 11% ten opzichte van USD 161,2 miljoen een jaar eerder.

Vooruitkijkend stelt het bedrijf (-1,8%) een groei van de winst per aandeel van 15% te verwachten voor zowel het derde kwartaal als het gehele boekjaar 2007.

Ook Target (+0,15%) kwam met tweedekwartaalresultaten naar buiten. De retailer heeft in deze periode een nettowinst geboekt van USD 686 miljoen, 13% meer dan de USD 609 miljoen een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van USD 0,70 tot USD 0,80. Analisten rekenden volgens Thomson Financial eveneens op een winst per aandeel van USD 0,80.

Bestuursvoorzitter Bob Ulrich stelt tevreden te zijn met de tweedekwartaalresultaten. Hij blijft bij de verwachting dat Target in 2007 een sterke omzet en winst zal laten zien en dat in 2007 opnieuw een winstgevende groei van het marktaandeel zal worden gerealiseerd. Ulrich handhaaft de verwachting van een winst per aandeel van USD 3,60 in 2007.