De Europese beurzen kiezen na de herstelsessie van dinsdag opnieuw voor de weg omlaag. Weerom is het de onzekerheid rond de crisis op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken die de indexen het vuur aan de schenen legt.
De verliezers zijn opnieuw de financiele instellingen, al moet wel gezegd dat de verliezen beperkter blijven dan de voorbije weken. Er is geen echt richtinggevend bedrijfsnieuws.

Gisteren viel in de VS een nieuw lijk uit de kast, toen bleek dat hypotheekverstrekker Thornburg Mortgage voor het derde kwartaal een boekverlies van 930 miljoen dollar op zijn hypotheekportefeuille neemt.

Vanmorgen raakte bekend dat de Duitse ZEW-indicator in augustus voor de derde maand op rij ruimschoots onder de verwachtingen is gebleven. De indicator, die de economische verwachtingen van investeerders en analisten meet, wordt scherp gevolgd door marktenpartijen omdat hij aanzien wordt als voorbode van de Ifo-index. Die indicator peilt naar het Duitse ondernemersvertrouwen.

De DJ Stoxx50 verliest 0,7 procent tot 3.633,70 punten, EuroStoxx50 gaat 0,7 procent in de min tot 4.143,88 punten. Euronext100 noteert nipt in de plus (+0,1%) tot 961,77 punten. De belangrijke nationale beurzen ogen verdeeld. Parijs en Amsterdam blijven uit de min (+0,1%), in Londen (-0,6%) en Frankfurt (-0,5%) worden de verliezen nog wat uitgebreid. De CAC en de AEX worden aan hun winst geholpen door de sterke prestatie van zwaargewicht Arcelor Mittal.

Binnen Europa's breedste graadmeter, de DJ Stoxx 600, kiezen slechts 3 sectoren voor de weg omhoog (chemie, autoindustrie en grondstoffen). Banken, verzekeraars en retailers verliezen het zwaarst, al weten zij het verlies wel binnen de perken te houden.

UBS (-1,4% tot 62,30 Zwitserse frank), Deutsche Bank (-1,7% tot 91,93 euro) en Credit Suisse (-1,2% tot 78,4 Zwitserse frank) zijn de financiele instellingen die het het zwaarst te verduren krijgen. Ook Barclays, dat nog steeds in de running is om ABN AMRO over te nemen, verliest (-1,7% tot 624 pence). De topman van het Duitse WestLB waarschuwt voor een crisis in de Duitse bankensector. Niet-Duitse financiele instellingen zouden minder geneigd zijn om krediet te verstrekken aan hun Duitse sectorgenoten. Twee Duitse banken, IKB en SachsenLB, raakten recent in de problemen door beleggingen in Amerikaanse 'subprime'-hypotheken.

In Parijs is kleinhandelaar Carrefour (+2,2% tot 49,05) een opgemerkte stijger.

Beurshuis Credit Suisse geeft de staalsector wereldwijd een adviesverhoging tot overweight. Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, profiteert en gaat in Amsterdam 3 procent hoger tot 42,51 euro.