De Europese beurzen kiezen na de herstelsessie van dinsdag opnieuw voor de weg omlaag. Weerom is het de onzekerheid rond de crisis op de Amerikaanse markt voor risicovolle hypotheken die de indexen het vuur aan de schenen legt. Financiele instellingen krijgen het opnieuw het zwaarst verduren, al moet wel gezegd dat de verliezen beperkter blijven dan de voorbije weken.
Er is geen echt richtinggevend bedrijfsnieuws.

Gisteren viel in de VS een nieuw lijk uit de kast, toen bleek dat hypotheekverstrekker Thornburg Mortgage voor het derde kwartaal een boekverlies van 930 miljoen dollar op zijn hypotheekportefeuille neemt.

Vanmorgen raakte bekend dat de Duitse ZEW-indicator in augustus voor de derde maand op rij ruimschoots onder de verwachtingen is gebleven. De indicator, die de economische verwachtingen van investeerders en analisten meet, wordt scherp gevolgd door marktenpartijen omdat hij aanzien wordt als voorbode van de Ifo-index. Die indicator peilt naar het Duitse ondernemersvertrouwen.

De DJ Stoxx50 verliest 0,3 procent tot 3.646,35 punten, EuroStoxx50 gaat 0,5 procent in de min tot 4.154,69 punten. Euronext100 noteert nagenoeg stabiel op 960,97 punten. De belangrijke nationale beurzen ogen verdeeld. Parijs blijft uit de min (+0,04%), in Londen, Parijs en Amsterdam blijven de verliezen bescheiden (-0,2%).

Binnen Europa's breedste graadmeter, de Dj Stoxx 600, kiezen slechts 2 sectoren voor de weg omhoog (chemie en gezondheid). Banken, verzekeraars en retailers verliezen het zwaarst, al weten zij het verlies wel binnen de perken te houden. Geen enkele subindex verliest meer dan 1 procent.

UBS (-1,7% tot 62,15 Zwitserse frank), Deutsche Bank (-1,6% tot 91,96 euro) en Credit Suisse (-1,4% tot 78,25 Zwitserse frank) zijn de financiele instellingen die het het zwaarst te verduren krijgen.

Kleinhandelaar Carrefour (+1,8%) en de Duitse chemiereus Bayer (+2,2% tot 55,89 euro) zijn opgemerkte stijgers. Vorige week steeg Bayer ook al stevig op speculatie dat Novartis een bod zou lanceren op de groep.

Beurshuis Credit Suisse geeft de staalsector wereldwijd een adviesverhoging tot overweight. Arcelor Mittal, het grootste staalbedrijf ter wereld, profiteert en gaat in Amsterdam 2,1 procent hoger tot 42,14 euro.