Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - Na een volatiele dag zijn de Amerikaanse aandelenmarkten woensdag dan toch met winst de dag uitgegaan. Net voor de slotbel keerde het sentiment, waardoor de Dow 1,1 procent hoger sloot op 13.362,37 punten. De Nasdaq won 0,3 procent op 2.553,87 punten.

Berichten over betalingsproblemen op de markt voor risicovolle woonkredieten voor armen (de zogenaamde 'subprime'-hypotheken) hadden Wall Street in de loop van de dag nochtans op verlies gezet.

Het feit dat de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson had verklaard dat de Amerikaanse economie de subprime-verliezen welk kan dragen bracht weinig soelaas.

De financiële waarden stonden onder druk nadat Bear Stearns had aangegeven dat een van zijn hefboomfondsen de afgelopen maand waarschijnljk verlies had geleden omdat een deel van het investeringsbedrag van 900 miljoen dollar ook in hypotheekobligaties was belegd. Eind juli had Bear Stearns nog laten weten dat twee andere hefboombondsen nagenoeg waardeloos waren geworden als gevolg van investeringen in risicovolle hypotheken. Bear Stearns eindigde 2,4 procent lager op 118,30 dollar.

De teleurstelling over Bear Stearns woog ook op de andere grote bankwaarden. Lehman Brothers leed een verlies van 1,9 procent op 60,82 dollar. American Home Mortgage Investments, dat dinsdag nog met 90 procent omlaag tuimelde na berichten over financieringsproblemen, kon gisteren wat herstellen en won 42,3 procent op 1,5 dollar.

De mediagroep Time Warner, de eigenaar van onder andere de nieuwszender CNN, ging 3,2 procent lager tot 18,64 dollar. Time Warner maakte gisteren weliswaar bekend dat het in het tweede kwartaal een winst van 1,1 miljard dollar realiseerde, maar de omzet van internetdochter AOL viel met 38 procent naar beneden. Bovendien waarschuwde Time Warner ervoor dat de advertentie-inkomsten in de tweede helft van het jaar zullen afnemen.

Het vooruitzicht op lagere advertentie-inkomsten is ook slecht nieuws voor andere internetbedrijven. On-linezoekmachine Yahoo! leed een groot deel van de dag verlies maar kon dankzij de late herstelbeweging op Wall Street uiteindelijk onveranderd eindigen op 23,25 dollar.

Kraft Foods, dat onder meer de Cote d'Or-chocolade bezit, verloor 1 procent op 32,43 dollar. Nochtans verhoogde het voedingsbedrjif zijn omzetverwachtingen voor dit jaar. Kraft behoudt wel zijn winstverwachtingen voor 2007.

Dreamworks, het entertainmentbedrijf dat onder andere de kaskrakers 'Shrek' op zijn naam mag schrijven, maakte een sprong van 6,1 procent op 32,88 dollar. Het bedrijf zag zijn tweedekwartaalwinst bijna verviervoudigen tot 61,8 miljoen dollar dankzij de inkomsten van de nieuwste 'Shrek'-prent.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)