De Europese beurzen kozen vandaag opnieuw resoluut voor de weg omlaag. Daarmee werd de kortstondige remonte van gisteren ongedaan gemaakt. Vooral de financials en de mijnwaarden kregen klappen, respectievelijk als gevolg van de aanhoudende kredietzorgen in de VS en de dalende grondstofprijzen.

Na de slotbel noteerde de DJ Stoxx50 1,5 procent lager op 3738,61 punten. De aandelenkorf telde slechts één stijger. De EuroStoxx50 zakte 1,8 procent tot 4237,05 punten. De Euronext100 sloot 1,7 procent lager op 1002,15 punten. De toonaangevende nationale indexen incasseerden, na het mooie herstel van gisteren, opnieuw forse verliezen. Het zwaarste verlies was voor Amsterdam, dat 1,8 procent moest prijsgeven. Parijs verloor 1,7 procent, net als de FTSE. Frankfurt noteerde 'slechts' 1,5 procent in de min.

Opnieuw maakte onheilspellend kredietnieuws van overzee de Europese beleggers bijzonder zenuwachtig. De Australische vermogensbeheerder Macquarie zag een van zijn hoogrentende fondsen kapseizen. De zakenbank liet een deel van zijn beleggers weten dat ze mogelijk 25 procent van hun investering niet zullen terugzien. Het al fel geplaagde Amerikaanse Bear Stearns, dat eerder al 2 van zijn fondsen nagenoeg kopje onder zag gaan, verhinderde dat investeerders geld zouden onttrekken aan een derde, noodlijdend fonds.

De Europese financiele waarden betaalden het gelag. Royal Bank of Scotland, dat samen met Fortis en Banco Santander naar de hand dingt van ABN AMRO, zakte 2,6 procent tot 576,96 pence. Het Nederlandse ING ging 3,3 procent in de min tot 30,30 euro. Societe Generale deed het iets beter en noteerde 2,3 procent in de min tot 124,53 euro. Credit Agricole verloor evenveel, en kostte 27,71 euro.

Deutsche Bank kon het verlies enigszins beperken nadat het bekendmaakte dat het zijn nettowinst in het tweede kwartaal met 31 procent zag stijgen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat was boven de verwachtingen van analisten. Duitslands grootste bank moest 2,1 procent prijsgeven tot 98,80 euro.

'Steeds meer financials lijken besmet met subprime-vrees en niemand weet hoe groot de kredietproblemen werkelijk zijn. Dat jaagt de beleggers duidelijk angst aan', meldde een analist. 'Subprime' slaat op de markt van de woonkredieten voor minder kredietwaardige kredietnemers.

Ook de mijnbedrijven kregen klappen, na de daling van de grondstofprijzen. BHP Billiton, 's werelds grootste mijnbedrijf, dook 4,7 procent naar beneden tot 1.404,29 pence. Ook Rio Tinto, 's werelds derde, moest heel wat terrein prijsgeven. Het aandeel tuimelde 4,5 procent lager tot 3.445,00 pence.

Cadbury Schweppes, het grootste snoep- en drankenconcern, viel 7,2 procent tot 575,55 pence. Cadbury zag zijn halfjaarcijfers een stuk onder de analistenverwachtingen terechtkomen. Daarenboven zullen de marges dit jaar niet meer verbeteren. 'Het zijn onder andere de grondstoffenprijzen die ons de das omdoen', aldus CEO Todd Stitzer in een toelichting.

Sanofi-Aventis ging 3,4 procent lager tot 59,44 euro. Europa's tweede grootste farmagroep kwam met teleurstellende cijfers voor het tweede kwartaal naar buiten.

Ook BMW miste de analistenverwachtingen. De Duitse autobouwer verloor liefst 5 procent tot 43,53 euro. Een zwakke dollar, investeringen in nieuwe modellen en een slabakkende verkoop van de topmodellen zou het winstcijfer van BMW omlaaggetrokken hebben.

Ook bij Arcelor Mittal, BASF en platenmaatschappij EMI viel er nog bedrijfsnieuws te rapen. De staalproducent sloot 2,2 procent in de plus tot 46,74 euro, na de publicatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Het Britse EMI veerde dan weer 3,7 procent op tot 263,40 pence. Meer dan 90 procent van EMI's aandeelhouders hebben het overnamebod van het Britse investeringsfonds Terra Firma ter waarde van 4,9 miljard dollar aanvaard.

BASF tot slot, heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van 1,02 miljard euro. Dat is 11,3% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en boven de analistenverwachtingen. De Duitse chemiegroep verloor niettemin 2,3 procent tot 93,15 procent.