Alle Europese beurzen verliezen fors terrein. Het beursherstel, dat dinsdag werd ingezet, was dus van zeer korte duur. Reden is nog steeds de aanhoudende kredietzorgen in de VS. De Amerikaanse hypotheekspecialist AHM donderde 90 procent omlaag nadat het had aangegeven een flink deel van zijn leningen niet te kunnen financieren.
Rond 12.40u noteert de Stoxx50 1,7 procent lager op 3731,47 punten. De EuroStoxx50 zakt 2 procent tot 4.227,92 punten, evenveel als Euronext100, dat op 999,46 punten staat. De toonaangevende nationale indexen baden in de rode cijfers. Parijs incasseert met 2,2 procent het zwaarste verlies. De AEX verliest 2 procent, de FTSE 1,8 procent. Frankfurt noteert 'slechts' 1,5 procent in de min.

Opnieuw doet onheilspellend kredietnieuws van overzee de Europese handelsvloeren op hun grondvesten daveren. De Australische vermogensbeheerder Macquarie ziet een van zijn hoogrentende fondsen kapseizen. De zakenbank liet een deel van zijn beleggers weten dat ze mogelijk 25 procent van hun investering niet zullen terugzien. Het al fel geplaagde Amerikaanse Bear Stearns, dat eerder al 2 van zijn fondsen nagenoeg kopje onder zag gaan, verhinderde dat investeerders geld zouden onttrekken aan een derde, noodlijdend fonds.

De Europese financiele waarden betalen het gelag. Royal Bank of Scotland, dat samen met Fortis en Banco Santander naar de hand dingt van ABN AMRO, zakt 1,9 procent tot 581,00 pence. Het Nederlandse ING gaat 3,1 procent in de min tot 30,36 euro. Het Franse Societe Generale doet het iets 'beter' met een verlies van 2,2 procent tot 124,58 euro. Deutsche Bank moet 1,7 procent prijsgeven tot 99,19 euro, ondanks het nieuws dat de bank in het tweede kwartaal van 2007 zijn nettowinst met 31 procent zag stijgen. Dat is boven de analistenverwachtingen.

'Steeds meer financials lijken besmet met subprime-vrees, niemand weet hoe groot de kredietproblemen werkelijk zijn en dat jaagt beleggers duidelijk angst aan', meldt een analist.

Cadbury Schweppes, het grootste snoep- en drankenconcern, valt 7,3 procent tot 575,00 pence, meteen het grootste intraday-verlies sinds begin 2003. Cadbury zag zijn halfjaarcijfers een stuk onder de analistenverwachtingen terechtkomen. Daarenboven zullen de marges dit jaar niet meer verbeteren. 'Het zijn onder andere de grondstoffenprijzen die ons de das omdoen', aldus CEO Todd Stitzer in een toelichting.

Sanofi-Aventis gaat 3,9 procent lager tot 59,13 euro. Europa's tweede grootste farmagroep kwam met teleurstellende cijfers voor het tweede kwartaal naar buiten.

Ook BMW mist de analistenverwachtingen. De Duitse autobouwer verliest 4,8 procent tot 43,61 euro. Een zwakke dollar, investeringen in nieuwe modellen en een slabakkende verkoop van de topmodellen zou het winstcijfer van BMW omlaaggetrokken hebben.