Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - De Europese beurzen kiezen opnieuw resoluut voor de weg omlaag. Daarmee wordt de kortstondige remonte van gisteren ongedaan gemaakt. Opnieuw zijn het zorgen over de Amerikaanse subprime-hypotheken (hypotheken voor minder kredietwaardige gezinnen) die beleggers naar de uitgang doen vluchten.

De Stoxx50 noteert rond 10.30 uur 2,1 procent lager op 3.713,73 punten, de EuroStoxx50 zakt 2,5 procent tot 4.208,93 punten en Euronext100 houdt het op een verlies van 2,9 procent op 990,27 punten. De toonaangevende nationale indexen baden in de dieprode cijfers. Parijs deelt het zwaarst in de verlies met een min van 3,2 procent. De AEX verliest 2,7 procent, de FTSE 2,4. Frankfurt 'beperkt' het verlies (-2,1%).

Opnieuw doet onheilspellend kredietnieuws van overzee de Europese handelsvloeren op hun grondvesten daveren. De Australische vermogensbeheerder Macquarie ziet een van zijn hoogrentende fondsen kapseizen. De zakenbank liet een deel van zijn beleggers weten dat ze mogelijk 25 procent van hun investering niet zullen terugzien. Het al fel geplaagde Amerikaanse Bear Stearns, dat eerder al 2 van zijn fondsen nagenoeg kopje onder zag gaan, verhinderde dat investeerders geld zouden onttrekken aan een derde, noodlijdend fonds.

De Europese financiele waarden betalen het gelag. Royal Bank of Scotland, dat samen met Fortis en Banco Santander naar de hand dingt van ABN AMRO, zakt 3,2 procent tot 573,50 pence. Het Nederlandse ING gaat even veel in de min tot 30,33 euro. Het Franse Societe Generale doet het nog wat slechter met een verlies van 3,6 procent tot 122,89 euro. 'Steeds meer financials lijken besmet met subprime-vrees, niemand weet hoe groot de kredietproblemen werkelijk zijn en dat jaagt beleggers duidelijk angst aan', meldt een analist.

Cadbury Schweppes, het grootste snoep- en drankenconcern, valt 6,8 procent tot 578 pence, meteen het grootste intraday-verlies sinds begin 2003. Cadbury ziet zijn halfjaarcijfers een stuk onder de analistenverwachtingen terechtkomen. Daarenboven zullen de marges dit jaar niet meer verbeteren. 'Het zijn onder andere de grondstoffenprijzen die ons de das omdoen', aldus CEO Todd Stitzer in een toelichting.

Sanofi-Aventis gaat 4,7 procent lager tot 58,60 euro. Europa's tweede grootste farmagroep kwam met teleurstellende cijfers voor het tweede kwartaal naar buiten.

Ook BMW mist de analistenverwachtingen. De Duitse autobouwer verliest 4,9 procent tot 43,60 euro. Een zwakke dollar, investeringen in nieuwe modellen en een slabakkende verkoop van de topmodellen zou het winstcijfer van BMW omlaaggetrokken hebben.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231759; fax: +32 2 4231610)