Bel20 opent met zwaar verlies
Euronext Brussel is met dieprode cijfers aan de dag begonnen. De stijgers zijn op twee handen te tellen en de Bel20 kent slechts één aandeel dat niet met verlies noteert.
Brussel volgt daarmee de trend elders op de beursvloer. Eerder vandaag ging Tokio ruim in het verlies, gisteren gaf Wall Street al het slechte voorbeeld.

Reden is nog steeds de aanhoudende kredietzorgen in de VS. De Amerikaanse hypotheekspecialist AHM donderde 90 procent omlaag nadat het had aangegeven een flink deel van zijn leningen niet te kunnen financieren.

Rond 9u25 noteert de Bel20 2 procent lager op 4.295,47 punten. Zoals hierboven aangehaald zijn er enkel dalende aandelen in de sterindex terug te vinden. Na de golf van bedrijfsresultaten gisteren, staat er vandaag weinig op het programma.

Bekaert is de sterkste verliezer in de Bel20. Het aandeel wordt 3 procent goedkoper op 102,35 euro. De specialist in geavanceerde staalproducten gaf gisteren halfjaarresultaten vrij in lijn met de analistenverwachting. Qua financiele vooruitzichten bleven de beleggers op hun honger zitten.

De financials, zwaargewichten in de index, duiken mee. Dexia wordt 2,8 procent teruggezet op 20,55 euro, Fortis daalt 1,95 procent tot 28,65 euro en KBC verliest 2 procent op 94,15 euro. De crisis rond de kredietzorgen treft in de eerste plaats de financiele instellingen.

Ook de Frere-holding GBL noteert ruim 2 procent in het verlies (-2,2% tot 87,70). GBL heeft in de eerste zes maanden van het jaar een nettowinst van 458 miljoen euro of 3,23 euro per aandeel geboekt. In dezelfde periode vorig jaar boekte GBL nog een nettowinst van 2,72 miljard euro. Maar in dat cijfer was wel nog de meerwaarde van 2,49 miljard euro op de verkoop van het belang in mediagroep Bertelsmann opgenomen. Op vergelijkbare basis is de halfjaarwinst van GBL met 35 procent gestegen.

Cofinimmo, het grootste vastgoedbedrijf van Belgie, doet het in deze context opvallend goed met een beperkte winst van 0,2 procent op 131,47 euro. De bevak heeft over het eerste halfjaar een netto courante winst van 42 miljoen euro geboekt of 4,26 euro per aandeel. Dat is ruim 10 procent minder dan de 47 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. De daling is te wijten aan de stijging van de interestlasten en aan de negatieve herwaardering van financiele instrumenten.

Agfa-Gevaert, de beeldvormingsgroep die gisteren 12,9 procent verloor, moet opnieuw 1,55 procent achteruit tot 15,26 euro. Het bedrijf uit Mortsel maakte ontgoochelende halfjaarresultaten bekend en stelt de opslitsing van het bedrijf in drie onderdelen uit tot de zomer van 2008. Arnaud Goossens van ING zette vanochtend zijn advies op 'sell'.

Op de brede markt is Arinso een van de weinige aandelen die terrein wint: +3,45% tot 24 euro. Het Britse Northgate Information Solutions, lanceert een uitkoopbod op Arinso, een Belgische ontwikkelaar van software voor hr-toepassingen. Dat loopt net als het oorspronkelijke bod tegen 25 euro per aandeel Arinso.

Hamon, producent van industriele koelsystemen, is de sterkste daler op de brede markt met een daling van 5,2 procent tot 41 euro.