In Tokio is de beurs fors in het verlies gesloten, nadat eerder Wall Street al het slechte voorbeeld had gegeven. De financiele waarden gingen het zwaarst onderuit, nadat twee financiele zwaargewichten hun kwartaalwinsten onder de verwachtingen zagen uitkomen.
De Nikkei-index sloot 2,2 procent lager op 16.870 punten, de bredere Topix verloor even veel op 1.668,85 punten. Het was van 2 april geleden dat de Nikkei225 nog onder de grens van 17.000 punten was beland.

Van de 33 sectoren die op de Topix vertegenwoordigd zijn, scoorden de financials het slechtst.

Mitsubishi UFJ Financial Group, de grootste bank van Japan, zag zijn winst over het eerste kwartaal 31 procent lager uitkomen. Het aandeel van de groep verloor 4,7 procent tot 1.210.000 yen. Mizuho Financial Group keek voor dezelfde periode tegen een winstdaling van 50 procent aan. De koers van de tweede grootste Japanse kredietverstrekker dook 9 procent lager tot 766.000 yen.

Volgens analisten waaien de Amerikaanse kredietzorgen nu ook over naar Azie. 'Daarenboven is er niets in de resultaten van de banken waaruit een sprankeltje hoop gepuurd kan worden', aldus een waarnemer. 'Nu de kans verkleind is dat de Japanse centrale bank haar rente zal verhogen, krijgen de banken het extra moeilijk.'

Ook de elektronicawaarden verging het slecht, nadat Apple 6,8 procent had verloren in New York. De technologiereus zou zijn productie van de iPod en iPhone terugschroeven, aldus een gerucht op de markt. Sony, 's werelds grootste producent van videospelletjes, ging 2,9 procent lager tot 6.130 yen. Kyocera, dat onder andere gsm's produceert, zakte 4,3 procent tot 11.010 yen.