Amsterdam (BETTEN BEURSMEDIA NEWS) - De Dow Jones staat nog altijd licht in de plus, met aan kop de computergerelateerde fondsen. IBM versloeg de consensus met zijn cijfers. Hewlett-Packard is een hoogvlieger nadat bleek dat het bedrijf zijn koppositie als pc-fabrikant heeft verstevigd.

De rapportage van bedrijfscijfers is op een hoogtepunt in de VS, met nabeurs onder meer resultaten van softwarebedrijf Microsoft, Google en AMD.

Verder staat de economie deze week centraal, omdat Fed-baas Bernanke weer praat met het Congres over de inflatieontwikkeling. Bernanke liet weten dat hij meer informatie nodig heeft om de richting van de inflatie de komende tijd te kunnen bepalen.

Over de wekelijkse aanvragen van uitkeringen werd voorbeurs bekend dat deze in de week tot 14 juli zijn gedaald met 8.000 naar 301.000. Economen hadden gerekend een lichte stijging tot 311.000.

De leading indicators zijn in juni met 0,3% gedaald. Economen rekenden gemiddeld op een daling van 0,1%. De leading indicators wijzen op de richting van de Amerikaanse economie de komende maanden.

De Dow Jones-index noteert rond 19.30 uur 0,5% hoger op 13.981 punten. De breed samengestelde S&P-500 wint dan 0,4% tot 1.551 punten en de techbeurs Nasdaq loopt 0,8% op tot 2.720 punten.

IBM, 's werelds grootste aanbieder van computerdiensten, zag in het tweede kwartaal de winst ex-items uitkomen op USD 1,50. Analisten gingen gemiddeld uit van USD 1,47. De omzet steeg in de periode met 8,6% naar USD 23.772 miljoen, ook boven de marktconsensus. Het aandeel wint 4,3%.

HP pakt 3,4%. Uit cijfers van onderzoeksbureau IDC blijkt dat het bedrijf voor het vierde kwartaal op rij de grootste pc-maker ter wereld is. Het aantal verschepingen bij rivaal Dell (+0,6%) viel zelfs terug, waardoor de voorsprong is toegenomen. Het marktaandeel van HP bedraagt nu 19,3%.

Honeywell (-0,2%), producent van vliegtuigmotoren en koelsystemen, heeft opnieuw de omzet- en winstverwachting voor 2007 verhoogd. Bij de publicatie van de eerstekwartaalresultaten schroefde Honeywell de verwachting ook op. De winst en omzet in het tweede kwartaal waren boven consensus.

Bank of America heeft in het tweede kwartaal van 2007 een nettowinst behaald van USD 5,76 miljard, een stijging van 5,2%. De tweede bank in de VS heeft geprofiteerd van de credit card-activiteiten. Bank of America verhoogde wel fors de voorzieningen voor 'bad loans'. Het aandeel valt 0,7%.

eBay daalt donderdag 1,7%. De exploitant van veilingsites boekte weliswaar een winststijging van 50% in het tweede kwartaal van 2007 en versloeg daarmee de verwachtingen in de markt, maar de wereldwijde 'listings', het aantal geplaatste advertenties, liepen op jaarbasis terug met 6%.

Pepsi (-0,8%) heeft afgelopen lente fusiebesprekingen gevoerd met Nestle, aldus The Wall Street Journal. De gesprekken zijn stukgelopen op zorgen van de Zwitsers dat er te veel vet voedsel en frisdrank verkocht zou worden door de combinatie, terwijl Nestle zich richt op gezonde voeding.

Edwin van der Aa edwin@bfn.com

(c) BETTEN BEURSMEDIA NEWS (tel: +31 20 710 1756; fax: +31 20 710 1875)