Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - De privak Quest for Growth (QfG) boekte over het eerste halfjaar van 2007 een nettowinst van 11 miljoen euro, tegen 9 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Dat betekent een groei van 22 procent. QfG investeert 4 miljoen euro in het tweede technologiefonds van het Britse durfkapitaalfonds Carlyle.

Na een nettowinst van 5,04 miljoen euro over het eerste kwartaal, realiseerde QfG in het tweede kwartaal een winst van 5,99 miljoen euro. Over het eerste halfjaar zag QfG zijn nettowinst 22 procent groeien van 8,99 tot 11,03 miljoen euro. Per aandeel zakt de nettowinst van 0,95 tot 0,94 euro, ten gevolge van de kapitaalverhoging eind april. De operatie introduceerde 2,3 miljoen nieuwe aandelen.

Het beleggingsfonds waarmee particulieren fiscaal voordelig kunnen beleggen in durfkapitaal, haalde over de eerste jaarhelft een rendement op de netto inventaris waarde (NAV, net asset value) van 10,89 procent. 'Daarmee doen we andermaal beter dan onze referentie-indexen Nasdaq (+5,1%), Bloomberg New Markets 50 (+8,8%) en NextEconomy (+6,6%)', zei gedelegeerd bestuurder René Avonts op de persconferentie. De NAV van de privak bedroeg op eind juni 10,75 euro per aandeel, tegen 9,17 euro een jaar terug.

Het gewicht van de belangrijkste aandelen in de portefeuille is sinds begin van het jaar amper veranderd. De belangrijkste participaties zijn nog altijd het Amerikaanse biotechbedrijf Omrix (3,7%), de Nederlandse bedrijfssoftwarespecialist Unit 4 Agresso (3,6%), het Belgische beeldserverbedrijf EVS (3,6%) en de Maltese onlinegokker Unibet (3,5%). De Belgische materialentechnologiegroep Umicore (2,5%) en het Duitse managementendienstenbedrijf D+S Europa (3,4%) zien hun gewicht sterk stijgen door hun respectieve forse koersstijgingen tijdens de afgelopen maanden.

Eind mei stapte QfG uit Welcome Real-Time, de Franse marketeer van betaalsystemen. De privak boekte daarbij een meerwaarde van 1,46 miljoen euro.

Yves Vaneerdewegh, de beheerder van de portefeuille van beursgenoteerde bedrijven, is zich bewust van de toenemende risico's op de aandelenmarkten. 'De stierenmarkt blijft intact, maar we hebben de beste tijden achter ons. De komende tijd zullen er meer correcties zijn dan tijdens de voorbije drie jaar.' Toch handhaaft Vaneerdewegh grotendeels zijn strategie. Zijn portefeuille is voor 7 procent van de NAV ingedekt via putopties.

Naast de belangen in beursgenoteerde bedrijven houdt de privak ook een reeks participaties aan in niet-beursgenoteerde ondernemingen. QfG stapte in juni voor 2 miljoen euro in Gemidis, de Gentse producent van LCOS-beeldschermen en aanstuurelektronica. Daarnaast werd 500.000 euro geïnvesteerd in het Nederlandse Mapper Lithography, actief in de ontwikkeling van een maskerloze lithografiemachine voor geavanceerde chipproductie. De Nederlandse-Canadese specialist in kankeronderzoek Kiadis Pharma stopte QfG 2 miljoen euro toe.

Verder participeert QfG via het Britse investeringsfonds Carlyle voor 250.000 euro in Transics, de Belgische specialist in boordcomputers en fleetmanagementoplossingen die midden juni naar de beurs trok. De privak investeerde in totaal 2,5 miljoen euro in Carlyle en heeft beslist 4 miljoen euro extra in het fonds te pompen.

De investering van 1 miljoen euro in Kimotion Technologies werd voor 90 procent afgeschreven omdat diens resultaten tegenvallen.

QfG had op 30 juni 149.500 eigen aandelen of 1,27 procent van de uitstaande aandelen ingekocht.

De kapitaalverhoging met 19,8 miljoen euro deed het kapitaal van de privak boven de 100 miljoen euro stijgen tot 109,7 miljoen. Volgens Avonts wordt QfG daardoor een interessant aandeel voor de institutionelen. Deze investeerders hebben momenteel 25 procent van het uitstaand kapitaal van de privak in handen. 'We kunnen nu ook grotere bedragen in niet-genoteerde bedrijven investeren, waardoor onze onderhandelingspositie in die dossiers verbetert', stelde de topman.

Met Els Hubloux breidde de privak zijn team van investment managers onlangs uit tot vier. Hubloux zal de biofarma- en technologiesector opvolgen. Zij was de voorbije vijf jaar investment manager bij KBC Private Equity.

Sebastien Rousseau sebastien.rousseau@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)