Euronext Brussel is, in lijn met de overige Europese beurzen, met winst aan de dag begonnen. Daarmee trekken ze de positieve lijn van de Aziatische beurzen door. In Brussel trekt Dexia de kar van de Bel20.

Rond 10.30 uur staat de Bel20 0,6 procent hoger op 4.595,63 punten. De Brusselse sterindex telt 13 stijgers en 6 dalers. De rode lantaarn is voor Belgacom, dat 0,4 procent zakt tot 31,23 euro.

Het gerechtelijk akkoord van Metronet Rail, dat instaat voor het onderhoud in de Londense metro, heeft geen impact op Dexia. De Dexia-dochter FSA heeft twee obligatieleningen verzekerd die zijn uitgegeven door dochter van de Metronet Rail Group. Dexia gaat 1,7 procent hoger tot 23,97 euro.

De overnamestrijd rond de Nederlandse bankgroep ABN AMRO lijkt nog lang niet voorbij. Barclays overweegt een deel van het bod op ABN AMRO in contanten te betalen. Dat schrijft de bank donderdag in een update over het biedingsproces. 'De bank zoekt mogelijke alternatieven binnen het bod, waaronder een gedeeltelijke betaling in cash.' Het consortium bestaande uit Royal Bank of Scotlang, Fortis en Santander, dat eveneens op ABN AMRO aast, maakte maandag bekend het gedeelte cash van zijn bod op te drijven tot 93 procent. Los van dat nieuws raakte vanochtend bekend dat Tokio Marine & Nichido Fire Insurance (TMNF) een belang van 5 procent in de vermogensbeheerder Fortis Investments verwerft. De Japanse schadeverzekeraar telt hiervoor 80 miljoen euro neer. Het aandeel Fortis stijgt 0,5 procent tot 29,85 euro.

Cumerio zakt 0,2 procent tot 29,20 euro. Norddeutsche Affinerie (NA) heeft 15 procent van de stemrechten in kopersmelter Cumerio in handen in het kader van de geplande samenvoeging van de beide bedrijven. NA moet nog wel afrekenen met de tegenkanting van de industriele holding A-tec van de controversiele Mirko Kovats. Die heeft intussen een blokkeringsminderheid van 25 procent plus 1 aandeel opgebouwd in Cumerio. A-tec heeft bovendien een belang van 15,1 procent in NA.

De investeringmaatschappij GIMV stijgt 0,1 procent tot 51,89 euro. GIMV neemt met het management en Walter Vandeputte de bedrijven Meda, Vandeputte Medical en Vandeputte Medical & Security over van Vandeputte Groep. De bedrijven worden ondergebracht in Acertys, een groep waarin GIMV een meerderheidsbelang van 50,1 procent heeft. Financiele details werden niet meegedeeld.

De vastgoedgroep Banimmo wint 0,2 procent tot 20,80 euro nadat de verzekeraar Ethias een belang van 6,33 procent heeft genomen in de groep. Dat bleek gisteravond uit een transparantiemelding van Euronext Brussel.

De diepvriesgroentenspecialist Pinguin neemt gas terug na de forse koersstijging van de voorbije dagen. Het aandeel gaat in de ochtendhandel 1,5 procent hoger tot 18,50 euro.

Floridienne, dat vandaag een dividend uitkeert van 2,4 euro bruto (1,8 euro netto), stijgt 0,4 procent tot 115,50 euro.

Omega Pharma komt nabeurs met een trading update over het tweede kwartaal. Analisten rekenen gemiddeld op een omzet van 296,8 miljoen euro. Klopt hun prognose, dan boekt Omega Pharma een omzetstijging met 15 procent tegenover de 258,1 miljoen euro vorig jaar. Het aandeel zakt in afwachting 0,3 procent tot 67,64 euro.

De privak Quest for Growth publiceert eveneens nabeurs zijn halfjaarresultaten. Het aandeel stijgt in afwachting licht met 0,2 procent tot 9,15 euro.