De Britse bank Barclays overweegt na het verbeterde bod van het bankentrio zijn eigen bod op ABN Amro aantrekkelijker te maken. De bank denkt erover een deel in contanten te betalen.
Het bankentrio Royal Bank of Scotland (RBS), Santander en Fortis bracht deze week een vernieuwd bod uit op ABN Amro van ruim 71 miljard euro. Het bod is bijna helemaal in contanten en ongeveer 10 procent hoger dan dat van Barclays.

De Britse bank kwam in april een bod volledig in aandelen met ABN Amro overeen ter waarde van 65 miljard euro.

Hoewel het Barclays-bestuur deze week meerdere malen had aangegeven achter het huidige bod te staan, overweegt de bank nu 'alternatieve biedingsstructuren, waarbij een component in contanten een optie is'. Barclays benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen.

De Britse bank kreeg donderdag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitstel voor de publicatie van het biedingsbericht tot 6 augustus. De deadline voor het bankentrio blijft staan op maandag 23 juli.

Rond de tafel

ABN Amro wilde donderdagochtend niet reageren op de mededeling van Barclays. Woensdag gaf Nederlands grootste bank aan met het trio RBS, Santander en Fortis om de tafel te gaan zitten om het verbeterde bod te bespreken.

Volgens analisten bevindt Barclays zich in een lastig parket. Als het op zijn beurt het bod op ABN Amro verbetert door een deel in contanten te betalen, zal een deel van de eigen aandeelhouders in opstand komen. Blijft de Britse bank bij het huidige bod in aandelen, dan is de kans groot dat het de overnamestrijd verliest.

Uit een rondvraag van het Britse onderzoeksbureau Execution onder 55 institutionele beleggers in ABN Amro blijkt dat 95 procent zal kiezen voor het bod van het bankentrio, tenzij Barclays minimaal de helft van de overnamesom in contanten betaalt.