Brussel - Op de beurs van Tokio zijn de belangrijkste aandelenindexen woensdag hoger geeindigd. De Japanse bankaandelen stonden voor de tweede dag op rij in de belangstelling.


De Nikkei225 steeg 0,1 procent tot 17.705,12 punten bij 122 stijgers, 88 dalers en 15 onveranderde aandelen. De brede Topix won 0,5 procent tot 1.740,08 punten.

Mizuho Financial, de tweede grootste bank in Japan, voorspelt voor dit jaar een recordwinst. Eerder deze week verraste ook de nummer 3 in de Japanse bankensector, Sumitomo Mitsui Financial, met straffe winstvooruitzichten.

'We staan aan het begin van een stijging van de megabankaandelen. Die lagen niet zo goed in de markt de voorbije weken. Ze waren vrij goedkoop geworden en nu blijkt dat er geen reden voor was', reageren handelaars. Mizuho Financial won 7,7 procent. Sumitomo Mitsui steeg 5,4 procent. Dinsdag steeg het aandeel ook al 5,7 procent.

Nippon Sheet Glass, de grootste producent van autobeglazing ter wereld, zakte 13,1 procent. Het bedrijf rapporteerde een onverwacht verlies in het vierde kwartaal. Dat was te wijten aan de overname van het Britse Pilkington, waarvoor het een aantal uitzonderlijke afschrijvingen en voorzieningen voor boetes in de boeken opnam.

Kobe Steel, een van de grootste staalgroepen in Japan, won 4,7 procent nadat het meldde dat het met een partner besprekingen voert om een staalfabriek in India op te zetten. Bedoeling is de de kosten voor de grondstoffen te verlagen.