BRUSSEL - HeidelbergCement, de grootste producent van cement van Duitsland, neemt het Britse Hanson over voor 7,85 miljard pond of omgerekend 11,5 miljard euro. Dat is dinsdag bekendgemaakt. HeidelbergCement biedt 1.100 pence per aandeel in cash voor de Britse onderneming.
Dat is 29 procent meer dan de koers van het aandeel toen het nieuws begin deze maand bekendraakte. Om de operatie te financieren, gaat HeidelbergCement een kapitaalverhoging doorvoeren. De raad van bestuur van Hanson zegt dinsdag dat ze het bod gaat aanbevelen bij de aandeelhouders. Het is de bedoeling dat de transactie in het derde kwartaal van dit jaar zou worden afgerond. Ook de concurrentie-autoriteiten moeten hun goedkeuring geven.

Hanson is momenteel de grootste leverancier van zand en gravel ter wereld. Door het samengaan ontstaat de grootste producent van constructiezand- en grind ter wereld, met een omzet van circa 15 miljard euro op jaarbasis en meer dan 70.000 personeelsleden.

In België is HeidelbergCement via CBR marktleider in cement. De groep stelt in ons land zo'n 660 mensen tewerk op de hoofdzetel in Brussel en vier productie-eenheden nabij Doornik, Bergen, Luik en Gent. CBR is ook eigenaar van Cimport, een terminal in de haven van Antwerpen voor de import van cement.

Hanson heeft via Hanson Aggregates Belgium vijf zand- en grindsites in Zeebrugge, Brugge (2), Oostende en Kallo. In Zeebrugge en Oostende is er ook een betoncentrale. Het geproduceerde zand is afkomstig van baggerwerken in de Schelde en de havendokken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig