Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) - De Europese beurzen blijven donderdag in de middaghandel met matige winsten noteren. De markten hebben duidelijk vertrouwen in de Europese economie. Dit vertrouwen wordt ondersteund door goede kwartaal- en macro-economische cijfers.
'Onze posities zijn vrij neutraal verdeeld, maar we verkiezen toch Europa boven de Verenigde Staten,' zegt een analist. 'Met de economie die goed rond draait, zijn de resultaten in de lijn van de verwachtingen, of zelfs beter.' 'Heel goede resultaten, aantrekkelijke aandelenkoersen en de mogelijkheid tot overnames overvleugelen al het slechte nieuws,' zegt een andere analist.

Volgens een nieuw rapport steeg het Duitse consumentenvertrouwen onverwacht. Ook het ondernemersvertrouwen in Frankrijk steeg onverwacht, naar het hoogste punt in 6 jaar.

Rond 12.45 uur staat de DJ Stoxx50 op 3.894,00 punten, een stijging met 0,5 procent. De index telt 39 stijgers, 9 dalers en 1 onveranderd aandeel. De Eurostoxx 50 stijgt 0,3 procent tot 4.421,75 punten. De Euronext100 staat 0,3 procent hoger op 1.041,14 punten. Frankfurt stijgt 0,8 procent, Parijs en Amsterdam 0,3 procent en Londen 0,4 procent.

De olieprijs daalt in Londen met 0,7 procent tot 68,07 dollar per vat ruwe Brent.

De euro gaat 0,2 procent lager tot 1,3616 dollar.

Sterkste stijger in de DJStoxx50 is France Telecom. De Franse telecomspecialist noteerde in het eerste kwartaal een onverwachte stijging van 1,8 procent in de verkoop. Dit is hoger dan de verwachtingen van de analisten. France Telecom gaat 3,3 procent hoger tot 21,65 euro.

Siemens kondigde aan dat, ondanks de schandaalsfeer waarin de onderneming is terechtgekomen, alle divisies op koers zitten om minstens de omzetdoelstellingen te bereiken. Siemens volgt France Telecom op de voet en doet er 2 procent bij tot 90,13 euro.

ABB, de grootste bouwer van elektrische netwerken ter wereld, klimt 4,8 procent tot 24,25 Zwitserse frank. De winst van het eerste kwartaal is meer dan verdubbeld tot 537 miljoen dollar, als gevolg van de toegenomen vraag uit China en Europa voor de aanleg van nutsvoorzieningen.

Bayer boekt een koersstijging van 2,5 procent tot 52,27 euro. De winst tijdens het eerste kwartaal vervijfvoudigde tot 2,8 miljard euro als gevolg van de overname van Schering door Bayer.

Cap Gemini heeft zijn omzetverwachtingen voor 2007 opgetrokken met een vol procent. Europa's grootste business-to-business IT-dienstverlener klimt 1,6 procent tot 58,99 euro.

Celesio noteert met een winst van 5,9 procent op 54,16 euro. De grootste farmagroothandelaar van Europa heeft DcMorris overgenomen. DcMorris verkoopt medicijnen via internet. Financiele details werden niet bekendgemaakt.

Andere farmagroepen varen wel bij dit nieuws. GlaxoSmithKline gaat 1,3 procent hoger tot 1.483 pence, Novartis stijgt 1,0 procent tot 70,6 Zwitserse frank.

ARM Holdings spurt 5,1 procent hoger tot 138,5 pence. De ontwerper van halfgeleiders voor mobiele telefonie gelooft dat hij goed gepositioneerd is om 'de vruchten te kunnen plukken van de verbeterende marktsituatie'. ARM kijkt met vertrouwen naar de prestaties van 2007.

Sodexho Alliance telt 3,0 procent bij tot 57,00 euro. De voedingsdienstengroep maakte bekend dat de winst voor de eerste helft van het boekjaar steeg met 24 procent. De onderneming heeft de verwachtingen voor het volledige jaar opgetrokken.

De vastgoedinvesteringsgroep Klepierre stijgt 3,1 procent tot 146 euro. Citigroup en Societe Generale hebben hun advies opgetrokken van 'hold' naar 'buy'. Citigroup verwacht 'sterke' eerstekwartaalverkopen.

Bij de verliezers vinden we Electrolux, dat 3,5 procent prijsgeeft tot 181,5 Zweedse kronen. De tweede grootste producent van huishoudapparatuur ter wereld meldde dat de verkoop in Noord-Amerika is gedaald. Ook de stijging van de grondstoffenprijzen zal wegen op de jaarwinst.