Brussel - De Europese beurzen sloten dinsdag verdeeld. De vrees dat de recente rally op de markten te sterk geanticipeerd heeft op de mogelijke winstgroei van bedrijven, stuurde de indexen aanvankelijk lager.
In de namiddagsessie zorgden geruststellende cijfers over de Amerikaanse inflatie voor soelaas, waardoor enkele van de belangrijkste indexen toch uit de rode cijfers wisten te blijven.

De Amerikaanse kerninflatie, exclusief de prijzen voor voeding en energie, steeg in maart met 0,1 procent. In februari was er nog een stijging van 0,2 procent. Op jaarbasis steeg de kerninflatie 2,5 procent in maart, de traagste stijging in bijna een jaar tijd. 'De cijfers voor maart geven de Federal Reserve wat meer tijd om zich te bezinnen over het rentebeleid', lieten waarnemers optekenen.

De DJ Stoxx50 sloot met een winst van 0,2 procent op 3.868,51 punten. De index telde 23 stijgers versus 25 dalers. Twee aandelen noteerden onveranderd. De DJ EuroStoxx50 ging 0,1 procent hoger tot 4.384,38 punten, terwijl de Euronext100 0,1 procent daalde tot 1.028,41 punten. Onder de nationale beurzen zakte Londen met 0,3 procent en Parijs met 0,1 procent. Frankfurt ging er met 0,2 procent op vooruit, in Amsterdam bedroeg de winst 0,1 procent.

De euro wordt omstreeks 18 uur 0,2 procent duurder tot 1,3566 dollar. De eenheidsmunt noteert op het hoogste peil in meer dan 2 jaar. De berichten over de Amerikaanse inflatie stuurden de euro hoger. De prijs voor een vat ruwe Noordzee-olie zakte op hetzelfde tijdstip 0,5 procent op 66,89 dollar.

ABN AMRO voerde de winnaars binnen de Stoxx50 aan. Het aandeel sloot 2,3 procent hoger tot 36,40 euro. Volgens de Britse krant The Times zou ABN AMRO bereid zijn overnamegesprekken aan te knopen met het consortium rond Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. De Nederlandse bank liet nabeurs evenwel weten dat de exclusieve gesprekken met Barclays worden verlengd tot 20 april.

De Britse detailhandelaar Tesco is nummer twee met een winst van 1,4 procent op 462 pence. De grootste supermarktgroep van het Verenigd Koninkrijk heeft in het gebroken boekjaar 2006/07 de nettowinst met 20 procent zien stijgen tot 1,89 miljard pond. Dat is beter dan verwacht door analisten, die gemiddeld hadden gemikt op een winst van 1,79 miljard pond. Carrefour volgt Tesco met een winst van 1,4 procent tot 57,98 euro.

Nog in het VK en in de retailsector maakte Debenhams de grootste tuimelperte in bijna een jaar. De op een na grootste Britse warenhuisketen kondigde aan dat de jaarresultaten onder de verwachtingen van analisten zullen blijven. Het aandeel dook 15 procent lager tot een slotkoers van 148,50 pence.

Pirelli ging onderuit, nadat het Amerikaanse AT&T zijn bod op een belang in de hoofdaandeelhouder van Telecom Italia introk. Pirelli verloor 0,7 procent tot 0,90 euro. AT&T had een oogje op een derde van de aandelen van Olimpia, de holding van Pirelli die 18 procent bezit van Telecom Italia. America Movil, dat eveneens een derde van Olimpia wou kopen, liet maandag weten nog altijd geinteresseerd te zijn. Telecom Italia zelf sloot 1,4 procent lager op 2,35 euro.

In Parijs sloot Remy Cointreau SA nagenoeg stabiel: min 0,04 procent op 51,38 euro. De op een na grootste Franse sterkedrankenproducent liet weten dat de omzet in het vierde kwartaal met 2,2 procent was gestegen dankzij sterke verkoopsresultaten voor het cognacmerk Remy Martin en de champagne Charles Heidsieck. Bovendien bevestigde het bedrijf te rekenen op een organische groei van de recurrente winst van minstens 10 procent voor het voorbije boekjaar.

Alitalia verloor 5,5 procent tot 0,98 cent. Volgens de krant MF zouden de drie groepen die bieden voor de luchtvaartmaatschappij het aandeel Alitalia gemiddeld waarderen op ongeveer 50 eurocent. MF gaf niet aan waar het de informatie vandaan had. Alitalia heeft voorlopige biedingen op zak van groepen geleid door TPG, OAO Aeroflot en het moederbedrijf van rivaal Air One.