Brussel - Op Euronext Brussel is de Bel20 dinsdag met lichte verliezen de dag uitgegaan. De index volgt daarmee de andere Europese beurzen, die licht lager gingen nadat ze de dag voordien op het hoogste peil in jaren waren geëindigd.
Doorheen de dag diepte de index de verliezen uit, tot goede macro-economische cijfers uit de VS een herstelbeweging inluidden.

De Bel20 sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 4.602,16 punten. De index telde 5 stijgers en 14 dalers. Sterkste daler was Belgacom, dat na de uitkering van zijn dividend 3,3 procent lager ging tot 32,3 euro. Farmagroep Omega Pharma profiteerde van een koersdoelverhoging van ING WB en was zo de grootste stijger binnen de Bel20 met een winst van 1,2 procent op 60,37 euro.

De financiële waarden, die door hun gewicht binnen de Bel20 erg bepalend zijn voor de bewegingen van de Brusselse sterindex, vertoonden een verdeeld beeld. Fortis, dat maandag nog ruim 1 procent lager dook, sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 34,44 euro. Volgens de Britse krant The Times zou ABN AMRO bereid zijn overnamegesprekken aan te knopen met het consortium rond Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. KBC ging 0,3 procent hoger op 96,38 euro. Dexia daalde 0,3 procent tot 23,21 euro. Het beurshuis Credit Suisse heeft dinsdag gemeld dat het is gestart met de opvolging van Dexia. Analist Guillaume Tiberghien geeft het aandeel een neutral-advies mee. Volgens de analist is de zichtbaarheid voor de resultaten van Dexia wel groot, maar de bankgroep zou minder snel groeien dan zijn sectorgenoten. KBC blijft het favoriete Belgische bankaandeel van Credit Suisse.

Energiegroep Suez steeg met 0,2 procent tot 41,06 euro. Analist Steven Deproost van Dexia wijst er in een beleggersnota op dat Suez' milieupoot (Suez Environnement) de groep meer kan opleveren dan totnogtoe is aangenomen. Volgens de analist moet het recente overnamebod op het Spaanse Agbar gezien worden als een poging om de waarde van Suez Environnement op te krikken met het zicht op een latere verkoop.

Op de brede markt kon chemiegroep Tessenderlo net als Omega Pharma profiteren van een koersdoelverhoging. Het aandeel steeg met 1,7 procent tot 40,17 euro. Rabo Securities verhoogde zijn koersdoel voor het aandeel van 41 tot 46 euro.

GIMV klom met 1,7 procent tot 49,85 euro. De investeringsmaatschappij verkocht het belang in het biotechbedrijf Hypnion voor een niet nader genoemd bedrag aan de farmagroep Eli Lilly. Dankzij de deal neemt het eigen vermogen van GIMV toe met 12,4 miljoen euro. KBC Securities-analist Tom Simonts rekent op gelijkaardige deals in de nabije toekomst en verhoogde zijn koersdoel voor het aandeel van 54 tot 55 euro.

Bioscoopgroep Kinepolis steeg met 0,5 procent tot 56,50 euro. Maandag raakte bekend dat de Raad voor de Mededinging de voorwaarden heeft opgeheven die in 1997 waren opgelegd aan Kinepolis. Dat moet Kinepolis volgens analisten in staat stellen om eenvoudiger een groter marktaandeel te verkrijgen in België.