AMSTERDAM - Twaalf van de vijfhonderd bedrijven uit de Fortune 500 worden bestuurd door een vrouw. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste ranglijst van de vijfhonderd naar omzet gemeten grootste bedrijven in de Verenigde Staten, die is samengesteld door het Amerikaanse zakenblad Fortune.

Het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters is licht toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, toen er tien vrouwen wisten door te dringen tot de lijst.

Archer Daniels Midland heeft de hoogste notering op de Fortune 500, gekeken naar bedrijven die geleid worden door vrouwen. De verwerker van landbouwproducten bezet plaats 59 en heeft Patricia Woertz aan het roer staan.

Op de 63ste plek zwaait Indra Nooyi de scepter bij frisdrankenproducent PepsiCo. Brenda Barnes is als hoofd van Sara Lee, producent van onder meer Douwe Egberts en Sanex, terug te vinden op plek 125.

Als wordt gekeken naar de duizend grootste Amerikaanse bedrijven - opgenomen in de Fortune 1000 - zitten totaal vijfentwintig vrouwen in het zadel. Dit aantal lag vorig jaar nog op twintig.

Halverwege het jaar zal het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters binnen de Fortune 500 overigens oplopen tot dertien. Angela Braly treedt in juni aan als topbestuurder van ziektekostenverzekeraar WellPoint, die de 35ste plek binnen de lijst bezet.