BRUSSEL - De Europese beurzen verliezen verder terrein in de middaghandel. De vrees dat de recente rally op de markten te sterk geanticipeerd heeft op de mogelijke winstgroei van bedrijven, blijft de indexen domineren.
De DJ Stoxx50 noteert rond 12.30 uur met een verlies van 0,2 procent op 3.852,22 punten. De index telt 37 dalers tegen 13 stijgers. De DJ EuroStoxx50 staat 0,5 procent in het rood op 4.359,21 punten, terwijl de Euronext100 bijna 0,6 procent prijsgeeft tot 1.023,90 punten. Vrijwel alle nationale beurzen staan in het rood. Bij de hoofdmarkten staat Londen 0,7 procent lager, verliest Parijs 0,6 procent en gaan Frankfurt en Amsterdam 0,4 procent lager.

Binnen de Stoxx50 tekenen de mijnbouwgroepen BHP Billiton en Anglo American voor het grootste verlies in de ochtendhandel. BHP Billiton staat 1,4 procent lager op 1.163 pence en Anglo American zwakt 1 procent af tot 2.729 pence. Het verlies wordt vooral in de hand gewerkt door een daling van de prijs voor koper. Ook nikkel en goud noteren lager.

Debenhams maakt de grootste tuimelperte in bijna een jaar, nadat de op een na grootst Britse warenhuisketen aankondigde dat de jaarresultaten onder de verwachtingen van analisten zullen blijven. Het aandeel, dat vanochtend 13 procent moest prijsgeven, herpakt zich lichtjes met een verlies van 11,4 procent tot 145,25 pence.

Nog in de Britse distributiesector staat Tesco 1,5 procent hoger op 462,5 pence. De grootste supermarktgroep van het Verenigd Koninkrijk heeft in het gebroken boekjaar 2006/07 de nettowinst met 20 procent zien stijgen tot 1,89 miljard pond. Dat is beter dan verwacht door analisten, die gemiddeld hadden gemikt op een winst van 1,79 miljard pond.

Pirelli gaat onderuit, nadat het Amerikaanse AT&T zijn bod op een belang in de hoofdaandeelhouder van Telecom Italia introk. Pirelli verliest 3,1 procent tot 0,87 euro. AT&T had een oogje op een derde van de aandelen van Olimpia, de holding van Pirelli die 18 procent bezit van Telecom Italia. America Movil, dat eveneens een derde van Olimpia wou kopen, liet maandag weten nog altijd geinteresseerd te zijn. Telecom Italia zelf staat 2,1 procent lager op 2,34 euro.

In Parijs noteert Remy Cointreau SA 0,8 procent hoger op 51,8 euro. De op een na grootste Franse sterkedrankenproducent liet weten dat de omzet in het vierde kwartaal met 2,2 procent was gestegen dankzij sterke verkoopsresultaten voor het cognacmerk Remy Martin en de champagne Charles Heidsieck. Bovendien bevestigde het bedrijf te rekenen op een organische groei van de recurrente winst van minstens 10 procent voor het voorbije boekjaar.

Alitalia verliest 4,8 procent tot 0,99 cent. Volgens de krant MF zouden de drie groepen die bieden voor de luchtvaartmaatschappij het aandeel Alitalia gemiddeld waarderen op ongeveer 50 eurocent. MF gaf niet aan waar het de informatie vandaan had. Alitalia heeft voorlopige biedingen op zak van groepen geleid door TPG, OAO Aeroflot en het moederbedrijf van rivaal Air One.