AMSTERDAM - Tesco heeft in het gebroken boekjaar 2006/07, dat eindigde op 24 februari 2007, de nettowinst met 20% zien stijgen tot GBP 1,89 miljard. Dat heeft het grootste supermarktconcern van het Verenigd Koninkrijk dinsdag bekendgemaakt op basis van voorlopige cijfers. Analisten hadden volgens Bloomberg gerekend op een winst van GBP 1,79 miljard. Per aandeel steeg de winst met 18,9% tot 23,54 pence.

De omzet steeg met 8,1% tot GBP 42,6 miljard. De omzet in het buitenland steeg met 17,9% en in het Verenigd Koninkrijk met 9%. De identieke omzet groei in het Verenigd Koninkrijk bedroeg 5,6% en internationaal 2%. De omzet uit niet-voedingsproducten steeg in het Verenigd Koninkrijk met 11,6%. De totale omzet van de groep uit niet-voedingsproducten kwam uit op GBP 10,4 miljard.

Tesco stelt tot dusver voor GBP 470 miljoen aan eigen aandelen te hebben ingekocht en van plan te zijn het oorspronkelijke inkoopprogramma uit te breiden van GBP 1,5 miljard tot GBP 3 miljard. Daarnaast wil het retailbedrijf in het huidige boekjaar wereldwijd meer dan 25.000 banen creeren.

'Tesco investeert in de toekomst maar levert ook vandaag', zo stelt bestuursvoorzitter Terry Leahy. 'Deze resultaten laten zien dat we goede vooruitgang hebben geboekt, terwijl we significante investeringen hebben gedaan in nieuwe activiteiten. We zijn tevreden met de eerste resultaten van Tesco Direct en onze plannen om winkels te openen in de Verenigde Staten later in het jaar liggen op schema', aldus Leahy.