Euronext Brussel: Bel20 sluit 0,9 procent lager
BRUSSEL - Het was een grillige beursdag met opnieuw een zwaar verlies voor de Bel20. 'De markt begon aarzelend zonder dat van een echte rebound sprake was. Dat doet vermoeden dat we het einde van de beurscorrectie nog niet gezien hebben. Een tweede verkoopgolf is gestart. Op lange termijn zit het allemaal nog goed natuurlijk', verklaart een handelaar.

De Bel20 verloor 0,9 procent tot 4.267,76 punten en telde 16 stijgers en 3 dalers.

InBev steeg 2,8 procent tot 51,5 euro. 'De jaarresultaten overtreffen de verwachtingen op alle niveaus', zegt Marc Leemans van Bank Degroof. De biergroep heeft over 2006 een nettowinst behaald van 1.411 miljoen euro. Dat is 56 procent meer dan een jaar eerder. De marge op de bedrijfskasstroom kwam uit op 31,9 procent. InBev behaalt hiermee, een jaar eerder dan vooropgesteld zijn streefdoel van 30 procent. InBev geeft geen becijferde vooruitzichten, maar zegt wel dat het zicht heeft op nog hogere marges in 2007, ook al zullen duurdere grondstofprijzen de totale kostenbasis met meer dan 2 procent doen stijgen. Commentaar over een mogelijke fusie met Anheuser-Busch kwam er niet.

Dexia maakte zijn jaarresultaten bekend in Istanbul, waar het sinds vorig jaar actief is dankzij de overname van DenizBank. De nettowinst over het vierde kwartaal van 2006, inclusief eenmalige elementen, steeg 42 procent tot 786 miljoen euro. Dat is zo'n 30 miljoen euro minder dan de analistenpronostiek. Analist Jean-Pierre Lambert van Keefe, Bruyette & Woods (KBW) titelt zijn rapport 'Not Istanbullish'. Het aandeel zakte 4,1 procent tot 21,37 euro. Ook sectorgenoot Fortis had een lastige dag en verloor 2,8 procent.

Option verloor 2 procent tot 13,62 euro. De omzet van het Leuvense bedrijf zakte in het vierde kwartaal van 2006 met 0,8 procent tot 63,4 miljoen euro en de nettowinst ging 30,4 procent achteruit tot 6,4 miljoen euro. Analisten maakten zich zorgen over de winstmarge. 'Het bedrijf gaf aan dat de marges in het vierde kwartaal ondersteund zouden worden door de zwakkere dollar, lagere royaltybetalingen en lagere grondstofkosten. Daar was echter niet veel van te merken', reageert Nico Melsens van KBC Securities. De bedrijfswinstmarge zakte in het vierde kwartaal tot 11,2 procent. 'Het laagste peil sinds begin 2004 ', merkt een analist op. Voor margevooruitzichten was het wachten tot in de late namiddag. Toen liet het management verstaan dat de marges stabiel zullen blijven tegenover het vierde kwartaal. Option keert tegen alle verwachtingen in nog geen dividend uit. 'We hebben de cash nodig om verder te groeien', verduidelijkte het bedrijf.

IBt zakte 5,1 procent tot 7,50euro. Het nettoverlies kwam uit op 1,4 miljoen euro, zo'n 2,5 keer hoger dan in 2005 doordat de FDA de lancering van het nieuwste product Optiseed vertraagde. 'De cijfers liggen wat onder de verwachtingen', reageert Christophe Van Vaeck van KBC Securities. 'We zijn ervan overtuigd dat de problemen met Optiseed van tijdelijke aard zijn en behouden ons koopadvies'.

Innogenetics viel 4,1 procent terug tot 8,15 euro. Het Gentse bedrijf heeft in 2006 het bedrijfsverlies met een kwart uitgediept tot 25,7 miljoen euro. 'De resultaten waren niet super maar dat was geen verrassing. Het bedrijf blijft het moeilijk hebben en de effecten van de lancering van een aantal nieuwe producten zullen vermoedelijk pas in 2008 volledig tot uiting komen', reageert een analist.

Epiq, een van de kleintjes op de fixingmarkt, steeg 6,1 procent. Het elektronicabedrijf voorspelt in 2007 alweer een groei van 15 a 20 procent. Nico Melsens van KBC Securities verhoogde zijn koersdoel van 3 tot 3,20 euro. Hij rekent op 70 procent meer nettowinst in 2007. 'Een verbetering van de winstgevendheid als gevolg van het afstoten van lagemargeactiviteiten en de ommekeer in andere divisies, zijn de basis voor ons koopadvies'.