BRUSSEL - Bij Belgacom wachten de vakbonden op de voor vanavond/donderdagavond geplande ondernemingsraden om te reageren op de mediaberichten dat Belgacom over vijf jaar tot 1.500 arbeidsplaatsen zou schrappen. De bonden zijn nog niet ingelicht door de directie. 'Wij zijn nog geen betrokken partij', luidt het.

'De ongerustheid stijgt. Het is bang afwachten welk scenario vanavond wordt aangekondigd', stelt LBC-vakbondsman Robert Veekman van mobiele operator Proximus en de internetpoot Skynet.

Bij netwerkintegrator Telindus denkt het personeel dat de banen vooral in de hoofdzetel van Belgacom zullen verdwijnen 'vermits Telindus een vernieuwende branche is', klinkt het daar.

Staatssecretaris van Overheidsbedrijven Bruno Tuybens reageert verrast op het bericht in De Tijd. 'Dat cijfer is ons volledig onbekend en lijkt ons bijzonder hoog', verklaarde het kabinet aan Belga. 'Wij wijzen in ieder geval, zoals altijd bij dergelijke mogelijke afslankingen, op het grote belang van een zorgvuldig sociaal overleg', aldus nog Tuybens. De staatssecretaris wacht op het resultaat van de raad van bestuur van Belgacom die deze namiddag wordt gehouden.

Belgacom-woordvoerder Thierry Bouckaert bevestigde eerder vandaaag dat de raad van bestuur deze namiddag bijeenkomt, waarna vanavond ondernemingsraden volgen. 'Maar daarom worden nog geen zaken aangekondigd. Het gaat om een systematische stap in ons beslissingsproces. Na elke raad van bestuur volgt er een ondernemingsraad. En deze staat al lang gepland.'

De afslanking, de tweede op grote schaal in anderhalf jaar tijd, is het gevolg van de hertekening van de groepsstructuur die het telecombedrijf aan het doorvoeren is. Die oefening is het gevolg van de overname, in 2006, van de netwerkspecialist Telindus en van het resterende kwart van de gsm-operator Proximus. Belgacom wil na die operaties veel nauwer samenwerken met zijn dochters Proximus, Telindus en Skynet. Daartoe komen er, over de groepsonderdelen heen, twee ondersteunende en twee klantenentiteiten.

Het in elkaar schuiven van de groepsonderdelen raakte eind vorig jaar al bekend. Maar Belgacom liet toen in het midden of er een impact zou zijn op de werkgelegenheid. Nu staat volgens De Tijd vast dat er banen verdwijnen, al is de hertekening nog niet rond.

De Belgacom-woordvoerder zei gisteren/woensdag in een reactie enkel dat de wijzigingen 'een impact zullen hebben op de organisatie en misschien ook op het personeelsbestand'.

Morgen licht Belgacom zijn jaarcijfers toe.