BRUSSEL - De Europese beurzen gaan woensdagvoormiddag hoger. 'De sterke jaarcijfers van onder andere Electricité de France en Alliance & Leicester geven geloofwaardigheid aan de recente stijging van de aandelenmarkten', zegt een fondsbeheerder. 'Er zijn wel minder verrassingen dan vorig jaar'. 29 van de 50 Stoxx-aandelen publiceerden reeds hun jaarcijfers. Meer dan 60 procent ervan was beter dan voorzien.

De Stoxx50 wint 0,1 procent tot 3.832,93 punten en de EuroStoxx50 0,3 procent tot 4.264,22 punten. De Stoxx50 telt 26 stijgers en 24 dalers.

ABN AMRO stijgt 5,6 procent nadat de Britse investeerder TCI opriep tot een opsplitsing van de bank. Het persagentschap Bloomberg meldde afgelopen nacht dat TCI Fund Management, dat eerder ervoor zorgde dat Deutsche Bank het bod op de London Stock Exchange introk, in een brief oproept tot een opsplitsing van de bank. ABN AMRO liet in een reactie weten 'met belangstelling' te zullen luisteren naar de standpunten van TCI. In de brief van TCI worden het management en de commissarissen opgeroepen actie te ondernemen tegen de volgens het fonds significante onderwaardering van het aandeel.

In Londen schiet de bank Alliance & Leicester 6,2 procent omhoog. De winst van de bank steeg in 2006 met 11 procent tot 432 miljoen Britse pond. De bank scoorde vooral op vlak van hypotheekleningen. 'Dat zal in 2007 zo blijven maar de groei zal wat vertragen'. Vorig jaar was het aandeel onderwerp van overnamespeculatie. Sinds het Franse Credit Agricole in juli 2006 liet weten geen interesse meer te hebben in de Britse bank staat het aandeel onder druk.

EDF wint 1,2 procent. De grootste elektriciteitsproducent van Europa boekte 75 procent meer winst (5,6 miljard euro) in 2006, ruim 1 miljard euro meer dan de gemiddelde analistenprognose. De groei is onder andere het gevolg van de 8 procent stijging van de elktriciteitsprijzen voor gezinnen. 'Deze resultaten zullen de koers verder ondersteunen. Het aandeel steeg in 2006 met 73 procent en ook dit jaar kwam er al meer dan 5 procent bij. De komende weken zal het aandeel vermoedelijk volatieler worden in het zicht van de presidentiele verkiezingen in Frankrijk. Een groot deel van de inkomsten van EDF is gelinkt aan gereguleerde prijzen, die afhankelijk zijn van politieke wissels.

Arcelor Mittal stijgt in Parijs 0,8 procent. Arcelor Mittal verwacht in het eerste kwartaal van 2007 een bedrijfskasstroom te realiseren tussen de 4 en 4,2 miljard dollar. Dit is ongeveer in lijn met het het vierde kwartaal van 2006, meldde Arcelor Mittal bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf verwacht dat de verschepingen in het eerste kwartaal gelijk zullen blijven. In Amerika ziet Arcelor Mittal echter enige druk op de winstgevendheid vanwege afnemende voorraden plaatstaal. Daarentegen ziet het bedrijf positieve ontwikkelingen in Europa. De nettowinst over heel 2006 zakte 3,5 procent tot 7,97 miljard dollar.