AMSTERDAM - TCI Fund Management, een Britse investeerder die er in 2005 voor zorgde dat Deutsche Boerse het bod voor de London Stock Exchange liet vallen, wil dat ABN AMRO wordt opgebroken.
Dit meldt Bloomberg op basis van uitspraken van partner Patrick Degorce van het fonds. TCI Fund Management heeft een belang van meer dan 1% in de bank.

Het fonds heeft recent een brief gestuurd aan ABN AMRO-bestuursvoorzitter Rijkman Groenink en Arthur Martinez, voorzitter van de Raad van Commissarissen, waarin het stelt dat de bank significant is ondergewaardeerd en opgesplitst zou moeten worden.

Volgens Degorce heeft het fonds de bank daarbij opgeroepen dit tijdens de komende aandeelhoudersvergadering aan de orde te stellen. 'Het management zou alle opties moeten verkennen om te fuseren, activiteiten te verkopen of af te splitsen of in potentie alle activiteiten', aldus Degorce.

'De activa leveren niet het volledige potentieel op en dat zal uiteindelijk leiden tot een gebrek aan concurrentiekracht voor het gehele bedrijven hetgeen zowel de stakeholders als de aandeelhouders zal straffen', zo citeert Bloomberg Degorce.

Volgens TCI is ABN AMRO op basis van de som der delen meer dan EUR 30 per aandeel waard. ABN AMRO sloot dinsdag in Amsterdam op EUR 25,92. TCI wil dat ABN AMRO bij de aandeelhoudersvergadering onder meer akkoord gaat met een ban op een grote overname, zoals een overname van Capitalia.