Jaaromzet Brantano zakt 2,9 procent
Foto: BELGA
BRUSSEL - De schoenwinkelketen Brantano heeft over het boekjaar 2006 een omzet gerealiseerd van 295,2 miljoen euro. Dat is een daling van 2,9 procent vergeleken met de omzet van 2005, meldt Brantano in een persbericht. Voor 2007 mikt Brantano op een jaaromzet van 300 tot 310 miljoen euro, en wil de groep een zevental winkels openen.


Het omzetcijfer voor 2006 ligt nipt binnen de eigen verwachtingen van het bedrijf, dat in november nog had bevestigd te mikken op een jaaromzet van 295 à 300 miljoen euro.

De omzet blijft wel onder het gemiddelde van de verwachtingen van drie analisten. Zij hadden gemiddeld gerekend op 296,3 miljoen euro.

'Zowel in België als in het Verenigd Koninkrijk hebben de weersomstandigheden het ons in 2006 heel moeilijk gemaakt', zegt Brantano-voorzitter Joris Brantegem. 'In het voorjaar hadden we geen mooi weer en gedurende heel de winterperiode is het niet koud geweest. Idealiter loopt het weer vooruit op het seizoen en hebben we tijdens het seizoen het weer dat daar normaliter mee gepaard gaat, wat in 2006 noch voor de zomer, noch voor de winter het geval was.'

Van de totale omzet neemt België (inclusief Luxemburg) 136,3 miljoen euro voor zijn rekening, en het Verenigd Koninkrijk (inclusief het Midden-Oosten) 158,9 miljoen. De omzet van België en Luxemburg bedraagt met andere woorden 46,2 procent van het groepstotaal, tegen 53,8 procent voor het VK.

De omzet in België (inclusief Luxemburg) daalde in 2006 met 2,1 procent. In de bestaande winkels (like-for-like winkels) werd een negatieve groei van 1,5 procent opgetekend. In 2006 werd een winkel geopend en werd de winkel in Lokeren wegens brand gesloten. De wederopbouw van deze winkel is voorzien in de loop van 2007.

In het tweede halfjaar werd een negatieve like-for-like omzetgroei van 2,3 procent en een totale omzetdaling van 3,1 procent opgetekend.

In het VK, inclusief het Midden-Oosten, daalde de omzet vorig jaar 3,7 procent. In ponden uitgedrukt daalde de totale omzet met 4,0 procent en de like-for-like omzet met 7,0 procent. In het tweede halfjaar kenden de Engelse winkels een 3,9 procent like-for-like omzetdaling en een totale omzetdaling van 1,9 procent.

'In het Verenigd Koninkrijk bouwen we, sinds begin 2006, aan de positionering van Brantano als nationale retailer in de Britse markt. Deze nieuwe commerciële politiek houdt in dat een meer kwalitatieve omzet en dus een hogere procentuele brutomarge wordt nagestreefd. Voor 2006 heeft dit in eerste instantie een negatieve impact gehad op de omzet', merkt Brantegem op.

In 2006 werden in het VK 7 winkels geopend en 5 gesloten. In het Midden-Oosten werden 3 winkels geopend.

Dat betekent dat Brantano per eind 2006 285 winkels telde: 125 in België (inclusief Luxemburg), 147 in het VK, en 13 franchising winkels in het Midden-Oosten.

Brantano lanceert in maart in het VK voor het eerst een nationale marketingcampagne, en ook in België wordt een marketingcampagne uitgebouwd. 'Onze focus voor 2007 ligt op omzetgroei en verdere margestijging. In beide landen verwachten we dan ook een stijging van de omzet in de bestaande winkels', besluit Brantegem.