BRUSSEL - Op Euronext Brussel is de Bel20 maandag nagenoeg ongewijzigd van start gegaan. De Brusselse beursgraadmeter, die vrijdag tot een nieuw recordpeil was gestegen, blijft daarmee wat achter op zijn Europese tegenhangers, die hoger gaan dankzij overnamespeculatie.
Rond 10.30 uur noteert de Bel20 0,03 procent hoger op 4.48,18 punten. De index telt 4 stijgers en 15 dalers. Omega Pharma is de sterkste stijger met een winst van 1 procent tot 58,60 euro.

Grootste daler is UCB, dat met 1,8 procent terugvalt tot 53,15 euro. Het beurshuis Lehman Brothers heeft zijn advies voor de farmagroep verlaagd. Volgens Lehman Brothers zou UCB een te hoge prijs hebben betaald voor zijn Zwitserse sectorgenoot Schwarz Pharma.

De energie- en nutsgroep Suez verliest 1,2 procent tot 39,75 euro. Het Amerikaanse beleggingsfonds Knight Vinke Asset Management (KVAM)heeft de voorbije tien dagen zijn participatie van 0,4 procent in Suez van de hand gedaan tegen 40 euro per aandeel. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune. Met de verkoop lijkt er ook een einde gekomen te zijn aan het verzet van KVAM tegen de fusie tussen Suez en Gaz de France.

Wie de Suez-aandelen heeft gekocht werd niet bekendgemaakt, maar de omvang van het verkochte pakket komt wel overeen met het belang dat de Waalse financier Albert Frere vorige week heeft bijgekocht. Freres holding GBL houdt nu 9,5 procent aan in Suez. GBL noteert licht hoger (+0,2%) op 91,90 euro.

De autodienstengroep D'Ieteren liet in een trading update weten dat het zijn winstverwachtingen voor 2006 verhoogt. De distributeur van onder meer Volkswagen- en Audi-wagens verwacht dat het courant resultaat voor belastingen het voorbije jaar met meer dan 20 procent is gegroeid. Tot dusver stond de groeiverwachting op 'meer dan 15 procent'. De opwaartse aanpassing is te danken aan 'de uitstekende prestaties van de activiteiten autodistributie en voertuigbeglazing'. Dat meldt DIeteren in een trading update over het boekjaar 2006. Het aandeel klimt 1,2 procent tot 277,20 euro.

De holding Ackermans & Van Haaren verliest 0,8 procent op 64,05 euro. Een consortium met de Belgisceh baggeraar DEME investeert 70 miljoen dollar (ruim 54 miljoen euro) in de uitbouw van het haven- en industriegebied Dinh Vu nabij de Vietnamese stad Haiphong. Ackermans & Van Haaren bezit 50 procent van DEME. De andere 50 procent zijn in handen van CFE. Die bouwgroep kreeg maandag ook een koersdoelverhoging mee van KBC Securities. Analist Wouter Vanderhaegen trekt zijn koersdoel op van 950 tot 1.050 euro maar behoudt zijn accumulate-advies. Het aandeel CFE wint 1,3 procent op 995 euro.

Schoenenwinkelketen Brantano maakt na beurstijd zijn omzetcijfers voor 2006 bekend. Beurshuis ING rekent op een omzetdaling van 2 procent op jaarbasis tot 298,2 miljoen euro. Brantano noteert onveranderd op 38,19 euro.

De biotechnologiegroep ThromboGenics en Geymonat ontvangen een subsidie van 2 miljoen euro van de Europese Gemeenschap voor hun Vasoplus pro-angiogenese programma. Vasoplus is een onderzoeksconsortium gericht op de bevordering van nieuwe bloedvaten, waar onder meer Roche Diagnostics aan deelneemt. Het bericht stuurde ThromboGenics aanvankelijk fors hoger (een klim van ruim 4 procent), maar het aandeel heeft intussen al wat van die openingswinst moeten prijsgeven. ThromboGenics noteert 2,3 procent hoger op 12,27 euro.