BRUSSEL - Op Euronext Brussel beweegt de Bel20 tijdens de eerste handel nauwelijks. Ook de andere Europese beurzen geraken moeilijk uit de startblokken.


De Bel20 noteert omstreeks 9.30 uur 0,01 procent hoger op 4.363,15 punten. De index telt 7 stijgers en 11 dalers. Barco noteert onveranderd.

Fortis staat op kop en wint 0,6 procent tot 32,75 euro. Onderaan hangt UCB met 0,7 procent verlies tot 51,70 euro. Woensdag verloor het aandeel 2,3 procent na een bericht dat de FDA bijkomende vragen heeft over Cimzia, het middel van UCB tegen de ziekte van Crohn. Dat kan mogelijk de lancering van Cimzia in de Verenigde Staten vertragen.

ThromboGenics gaat verder op zijn elan. Het aandeel steeg woensdag ruim 7 procent en daar komt donderdag nog eens 4,5 procent bij tot 10,97 euro. ThromboGenics en BioInvent International meldden donderdagochtend in een persbericht dat ze van de Europese Unie 2 miljoen euro subsidies ontvangen hebben voor hun gezamenlijk onderzoek naar een nieuwe categorie geneesmiddelen voor de behandeling van tumoren, ontstekingen en oogziektes.

Roularta zakt 0,4 procent tot 58,75 euro. De West-Vlaamse mediagroep neemt via haar dochteronderneming Studio Magazine het magazine Cine Live over. Hoeveel Roularta betaalt voor de overname is niet bekend. Het filmblad Cine Live sluit goed aan bij de titels van Roularta, in het bijzonder Studio Magazine, eveneens gespecialiseerd in cinema en films. Volgens KBC Securities gaat het om een kleine overname. Analist Kristof Samoy schat de omzet van Cine Live op zo'n 10 miljoen euro. Vergeleken met de groepsomzetverwachting van 770 miljoen euro voor 2007 is dat verwaarloosbaar.

Icos Vision wint 0,6 procent tot 31 euro. Analist Dinant Wansink van Delta Lloyd Securities merkt op dat chipassemblage- en chiptestbedrijven in Taiwan langzamerhand hun investeringen beginnen op te krikken. Zo zou SPIL volgend jaar 918 miljoen dollar investeren in nieuwe appratuur. Dat is goed nieuws voor Icos Vision, dat zelf chipinspectiesystemen ontwikkelt. De laatste maanden gaven enkel droevige berichten over Icos Vision. Icos zag zijn omzet in het derde kwartaal 30 procent terugvallen en voor het vierde kwartaal verwacht het bedrijf een stabiele omzet.

De onafhankelijke bestuurders van de grafische groep Punch Graphix verzetten zich tegen het bod van 128 pence per aandeel dat het Vlaamse Punch International lanceert op hun bedrijf. De bestuurders vinden het bedrag te laag. Punch verhoogde vorige week zijn belang tot 49 procent in Punch Graphix, dat op de Londense AIM-beurs noteert, en moet daardoor een bod lanceren op de andere aandelen. De onafhankelijke bestuurders roepen de aandeelhouders op hun stukken niet te verkopen, maar voeren in feite een achterhoedegevecht. Punch International blijft hangen op 89 euro.